ABD, Çin, Rusya dışişleri bakanları, ASEAN’da bir araya gelirken Pekin, ‘Tayvan’a yaptığı kışkırtıcı ziyaret’ nedeniyle Pelosi ve Biden yönetimini hedef alan yaptırımlar açıkladı.

Üç bakan üç kriz masada buluştu
ABD, Çin, Rusya Dışişleri Bakanları, bir araya geldi. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler Servisi

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Kamboçya’nın başkenti Punom Pen’de düzenlenen toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve son günlerde yaşanan Çin-Tayvan geriliminin ardından dün ilk kez bir araya geldi. Liderler gerginliği toplantı masasına taşırken Pekin, peş peşe yaptırım kararları açıkladı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretinin ardından Çin’in önceki gün başlattığı Tayvan’ı çevreleyen kapsamlı askeri tatbikatı ise ikinci gününde de devam etti.

Pekin, ABD ile uluslararası ve askeri alanda sürdürülen iş birliği konulu müzakereleri askıya aldı. Çin tarafından savunma bakanlarının arasındaki telefon görüşmesi, çalışma toplantısı ve deniz alanındaki Askeri ve Güvenlik İstişare Mekanizması toplantısı iptal edildi. Ayrıca, yasa dışı göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi, adli yardım, uluslararası suçlarla mücadele, uyuşturucuyla mücadele ve iklim değişikliği gibi iş birliği ve görüşmeler de askıya alındı.

CEVAP SERT OLDU

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Pelosi ve yakın çevresine, ‘Tayvan’a yaptığı kışkırtıcı ziyaret’ nedeniyle yaptırım kararı alındığı belirtildi. Açıklamada, Pelosi’nin Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı tehlikeye atarak ‘tek Çin’ ilkesine ciddi bir darbe vurduğu vurgulandı. Açıklamada, "Çin tarafı, provokatif eylemlerinin ardından Çin’in ilgili mevzuatına dayanarak Pelosi ve yakın akrabalarına yaptırım uygulama kararı aldı" ifadelerine yer verildi.