‘Güvenli bölge’nin derinliği konusunda anlaşmazlık sürerken, ABD’nin üç bantlı güvenli bölge önerisinin Ankara tarafından reddedildiği öne sürüldü. Milli Savunma Bakanlığı ise insansız hava araçlarının göreve başladığını duyurdu.

Üç bantlı teklif

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyinde ABD ile koordineli şekilde oluşturulması planlanan “güvenli bölge” için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada çalışmalar kapsamında insansız hava araçlarının görev icra etmeye başladığı bildirildi. Açıklamada, “ABD ile koordineli bir şekilde Suriye kuzeyinde tesis edilmesi planlanan güvenli bölge kapsamında Şanlıurfa’da kurulacak Müşterek Harekat Merkezinin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Bölgede insansız hava araçlarımız görev icra etmeye başlamıştır” denildi.

TSK HEYETİ AKÇAKALE’DE

Müşterek Hareket Merkezi hazırlıklar sürerken Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Sinan Yayla, ABD’den gelen 6 kişilik askeri heyetle görüşmek üzere Urfa’nın Akçakale ilçesine gitti. Fırat’ın doğusunda kurulması planlanan bölgenin koordine edileceği merkez çalışmaları için 3’üncü Hudut Alay Komutanlığına geçen TSK heyeti ile ABD’li askerler arasında görüşmeler yapıldı.

Urfa’da kurulacak “Müşterek Harekat Merkezi”nin hazırlıkları için ABD’den altı kişilik bir heyet pazartesi günü bölgeye gelmişti. Amerikan askerleri önceki günde Akçakale ilçesindeki 3. Hudut Alay Komutanlığı’na geçmiş ve kendilerine refakat eden TSK askerleri ile birlikte sınır hattında inceleme yapmıştı.

Geçen hafta Ankara’da bir araya gelen ABD ve Türkiye heyetleri, güvenli bölge oluşturulması için Türkiye’de en kısa zamanda ortak operasyon merkezi kurulması konusunda uzlaşmıştı. Ancak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, çalışmaların sürmesine rağmen, güvenli bölge kurulması zamanlamasına bağlı kalınmazsa, TSK’nın tek başına harekete geçebileceği uyarısında bulunmuştu.

uc-bantli-teklif-612895-1.

ÜÇ BANTLI ALAN

ABD ile Ankara arasında güvenlikli bölgenin çapı ve kapsamı konusundaki anlaşmazlık ise sürüyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, ABD’nin Türkiye’ye dayattığı 3 bantlı güvenlik hattını yazıp haritaları yayınladı. Sarıkaya, ABD’nin Türkiye’ye üç bantlı bir güvenli bölge önerisi sunduğu, Türkiye’nin plana itiraz ettiğini öne sürdü. Buna göre;

1- ORTAK BANT: Daha önce YPG ve SDG yetkililerinin de dile getirdiği gibi 5 kilometre olması istenen ilk bantta Türk ve ABD askerleri ortak devriye görevini yürütecek.

2- ABD’NİN AĞIR SİLAH KONTROL BANDI: Bölgedeki neredeyse tüm büyük yerleşim birimlerini kapsama alan beş kilometredeki Türk-ABD askeri ortak devriye alanının hemen altında, 9 kilometrelik ikinci bir bant kuruyor.

3- İLAVE 4 KM DAHA OLABİLİR: ABD tarafı bununla birlikte Türkiye’nin ilk adımda önerdiği, ABD Başkanı Trump tarafından da dile getirilen 32 kilometrelik güvenlikli bölgenin tamamının, Müşterek Harekat Merkezinden havadan denetimine olumlu bakıyor. Ancak 5 kilometrelik ortak devriye alanı sonrasında ağır silahlardan arındırılmış 9 kilometrelik alana 4 kilometre daha ilave edilerek toplamda 18 kilometreye kadar çıkacak ve M4 otobanının yakınına kadar ulaşacak ağır silahlardan arındırılmış ikinci bandın kontrolünü tam elinde tutma konusunda kararlı.