Erdoğan, erkek şiddetini önleyici hükümlerin yer aldığı İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden gözden geçirileceğini ve erken evliliği suç olmaktan çıkartan yasal düzenlemeden geri adım atmayacaklarını açıkladı

Üç çocuğu bırakın sözleşmeyi uygulayın

Burcu CANSU

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, milletvekilleri ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle yaptığı toplantılarda, AKP’nin kadınlara ilişkin gerici politikaları yine gündeme geldi.

Erdoğan, toplantılarda yaptığı konuşmalarda çocukların tecavüzcüsüyle evlendirilmesinin önünü açan yasa teklifinden vazgeçmediklerini, gerici çevrelerin tepkisini çeken İstanbul Sözleşmesi’nin gözden geçirileceğini söyledi. Erdoğan, çok çocuklu milletvekillerini övdü. En az üç çocuk sahibi olmayan milletvekillerini de “Üç çocuk yapın diyorum tek çocuk yapıyorsunuz” diyerek uyardı.

Ülkedeki gerici çevrelerin iptal edilmesi yönünde odak noktası haline gelen İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü BirGün’e konuştu. Güllü, çocuk yaşta evliliklerin önünü açan düzenlemenin yasallaştırılması konusunda “Cumhurbaşkanlığı makamı tecavüz önergesini, çocuk tecavüzünü onama makamı olamaz” dedi.

Bu sözleşmenin ‘aileyi dağıttığı’ iddiasıyla cemaatlerin ve tarikatların hedefi haline geldiğini söyleyen Güllü, şöyle konuştu:

“Bu sözleşme AKP tarafından imzalandı. Ancak uygulamada ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Anayasa’nın 90’ıncı maddesine göre uluslararası sözleşmeler iç hukuktan üstün olmasına karşın bu sözleşmeden haberi olmayan çok sayıda yargı mensubu var. Şiddete maruz kalan, tacize uğrayan, ensest mağduru insanların davalarına müdahil olmak istediğimizde yasa ihlali yaparak talebimiz reddediliyor. Yargı mensubunun yasa gereği talebimizi kabul etmesi gerekir.

Sözleşmede olmasına rağmen uygulanmayan birçok husus var. Şiddetin insan hakkı ihlali olduğu dile getirilmedi. Kadın erkek eşitliğine dair istihdam konusunda bir gayret göremedik. Kolluk kuvvetine gelen şikâyetler üzerine acil olarak harekete geçildiğine şahit olmadık. Uygulanmayan bu yasanın aileyi nasıl dağıttığını anlamıyorum. Sözleşmenin tam olarak uygulanması sağlanmalıdır”

ŞİDDET VARSA AİLE DAĞILSIN

Sözleşme nedeniyle şiddet ya da tacizin artmadığını belirten Güllü, “Bu sözleşme sayesinde kadınlar daha fazla ses çıkarmaya ve susmamaya başladı. Bir ailede ensest, şiddet, taciz varsa kahrolsun o aile, dağılsın. Aileler bu yasa yüzünden dağılmıyor, Yargıtay’ın yerel mahkemelerin istismar kararını bozduğu için, toplumsal cinsiyet dersi müfredattan kaldırıldığı için bozuluyor” şeklinde konuştu.