Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 46’ncı yılında başta mezarları başında olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında anılacak. Gençlik Muhalefeti’nden Bülbül, “Üç Fidan’ın açtığı yolda ilerlemeye devam edeceğiz” dedi

Üç Fidan bugün anılıyor

HABER MERKEZİ

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için Gençlik Muhalefeti’nden Çağdaş Bülbül BirGün’e konuştu. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin bugün 46’ncı yıl dönümü. 6 Mayıs 1972’de idam edilen 68 Kuşağı’nın önde gelen üç ismi Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, her yıl olduğu gibi bu yıl da başta mezarları başında olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında anılacak. Gezmiş, Aslan ve İnan için Ankara’daki Karşıyaka Mezarlığı’nda anma etkinliği düzenlenecek. Buradaki anmanın yanı sıra, İstanbul’da da aralarında Gençlik Muhalefeti’nin de yer aldığı gençlik örgütleri, Dolmabahçe’de anma düzenleyecek.

Bülbül, “Emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı mücadele eden ve 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı bugün anacağız. Onların açtığı yolda ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

‘Duruşları yolumuzu aydınlatıyor’
Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı özlemle andığını belirtti. “Tam bağımsız Türkiye için gözlerini kırpmadan hayatlarını hiçe sayan gencecik fidanların onurlu duruşları yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor” diyen Ağbaba, açıklamasında şunları kaydetti: “Gezmiş ve arkadaşlarını bugün sadece Türkiye coğrafyasında değil, dünya coğrafyasında sevgili yapan şey, idam sehpasında boynuna ilmek takılırken titremeden, korkmadan ‘yaşasın tam bağımsız Türkiye, yaşasın halkların kardeşliği’ diyen yürekleridir.”

***

Terzi Fikri mezarı başında anıldı: Ne yaptıysa halkı için yaptı!

uc-fidan-bugun-aniliyor-460128-1.

Fatsa’nın, “Terzi Fikri” lakaplı devrimci Belediye Başkanı Fikri Sönmez, 33’üncü ölüm yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı. Fikri Sönmez için ilk anma töreni Fatsa’nın Kabakdağı köyündeki mezarı başında yapıldı. Anmaya, Fikri Sönmez’in ailesi, mücadele arkadaşları ve ÖDP yöneticileri katıldı.

Sönmez’in yol arkadaşları ve ailesi, sabah saat 11.00’de Fatsa kent merkezinde toplandı. Ardından Fikri Sönmez’in mezarının bulunduğu Kabakdağı köyündeki mezarına çıkıldı. Köy girişinden Sönmez’in mezarına kadar afiş ve pankartlarla yürüyen yol arkadaşları, daha sonra burada Sönmez ve yaşamını yitiren devrimciler anısına saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra anma konuşmaları yapıldı. İlk olarak Sönmez’in oğlu, Naci Sönmez konuştu. Ardından eski ÖDP Ordu İl Başkanı ve Sönmez’in cezaevi ve mücadele arkadaşı Yaşar Durmuş söz aldı.

‘Fikri abi umut oldu’
Durmuş, şunları ifade etti: “Her yıl olduğu gibi Fikri abinin yanındayız. Fikri abi yaşamı boyunca dolu dolu yaşadı. Fikri abi 60’larda da 70’lerde de vardı. Fikri abi etrafına, bizlere yaşadığı süre içinde umut oldu. Hep umudun ismi oldu Fikri Sönmez. Fikri Sönmez ne yaptıysa halkı için yaptı. Ve halkından da yürekten desteklerini gördü. Başka bir Türkiye mümkün demenin pratiğini yaşatıyordu Fikri abi Fatsa’ya.”

Durmuş’un ardından eski Ordu Gürgentepe Belediyesi Başkanı Ekrem Aydın söz aldı. Konuşmaların ardından Ordu, Trabzon, Giresun, Samsun ve diğer illerden gelen yurttaşlar, geri döndü.