Üç fidan, Datça'da anıldı

MEHMET ERDAL

6 Mayıs 1972 günü idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Datça Şubesi tarafından düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Derneğin Ankara'daki kongresi nedeniyle 5 Mayıs'ta düzenlenen etkinlik, dernek şube başkanı Bilge Altun'un, gelen konukları üç fidan ve Türkiye devrim yolunda ölen diğer devrimciler için saygı duruşuna davet etmesiyle başladı.

Saygı duruşundan sonra kısa bir konuşma yapan Bilge Altun “Canlar, hepiniz hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başladı ve şunları söyledi:

“Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesinin üzerinden tam 50 yıl geçti; acıları, hala, bugün gibi yüreğimizde.

Emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı çıktıkları için Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edildiler. O gün idam edilen, 3 devrimci değildi. Adalet de, akıl da, vicdan da idam edildi. Yargılanmanın hiç bir aşamasında hukuk kuralları içinde kalınmadı; taraflı ve bağımlı mahkemelerin ürünü oldu bu cinayetler.

Vicdanlar intikamla kararmıştı, hortlayan karşı devrim öç alma peşindeydi; akıllar ihanetin altında ezilmiş, dumura uğramıştı. Tarihten ders alınmıyor, tarih geriye doğru aksın isteniyordu. Gençler vatanlarına, bağımsızlık ve demokrasi, halklarına kardeşlik ve birlik istiyorlardı. Tarih onları haklı çıkardı, yüceltti. Bugün iyi biliyoruz ve hatırlıyoruz ki, onlar, yüzyıllardır halkaların birbirine boğazlatıldığı bu koca kıtada halkların özgürlüğünü, kardeşliğini ve birliğini savunuyorlardı...

uc-fidan-datca-da-anildi-1011646-1.

Değerli canlar, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı bir kez daha saygı, sevgi ve özlemle anarken, bütün heyecan ve samimiyetimizle tekrar haykırıyoruz:
Kahrolsun Emperyalizm
Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye

Canlar, sözlerime Can Yücel'in dizeleriyle son veriyorum:

'En uzun koşuysa elbet Türkiye'de de devrim
O, onun en güzel yüz metresini koştu
En sekmez lüverin namlusundan fırlayarak...
En hızlısıydı hepimizin
En önce o göğüsledi ipi...
Acıyorsam sana anam avradım olsun
Ama, aşk olsun sana çocuk, aşk olsun!”

Bilge Altun'dan sonra Suna Çetin, Nazım Hikmet'in “Delikanlım” şiirini okudu. Ardından Gazi Demir, sınıf arkadaşı olduğunu söylediği Hüseyin İnan ve o döneme ilişkin anılarını anlattı. Sokak sanatçısı İnci Kement ise 'Üç Fidan'a dair şarkılar seslendirdi.