Türkiye’nin önemli devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın 6 Mayıs 1972'de idam edilmelerinin üzerinden 50 yıl geçti. İzmir'de farklı noktalarda 'Üç Fidan' için anma törenleri düzenlendi. Gaziemir Belediyesi tarafından düzenlenen anmada konuşan Belediye Başkanı Halil Arda, "Mirasları bugün de bin bir türlü baskıya direnenlere ışık olmaya devam ediyor. Onlar hep genç kaldılar, hep umudun, direnişin adı oldular" dedi.

'Üç Fidan' İzmir'de anıldı: "Mirasları direnenlere ışık olmaya devam ediyor"

BİRGÜN EGE

Türkiye'nin devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, İzmir’de anıldı.

Karşıyaka’da Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı idam edilişlerinin 50. yılında anmak için Bestekar Yusuf Nalkesen Meydanı’nda bulunan Üç Fidan Anıtı'nda tören düzenlendi. Karşıyaka Belediyesi törende, yaşamını yitiren 'Üç Fidan'ın anısına üç çınar fidanını toprakla buluşturdu, fidanlara can suyu verildi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da üç fidanın uğruna hayatını kaybettiği mücadelenin devam ettiğini belirterek, “50 yıl önce bugün, bu saatlerde ülkemizin üç değerli genci, yaşasalardı bu ülkeye önemli hizmetler verecek olan üniversiteli üç genci haksız bir idam mahkumiyeti ile bizlerden koparıldı. Onların savunduğu idealler, aslında bugün hala uğruna mücadele ettiğimiz eksiklerimiz. Mustafa Kemal Atatürk’ten itibaren bu ülkeyi bağımsız, demokratik bir Cumhuriyet yapmak için yapılan ve yapılmakta olan mücadele. Öylesine bir yara oluşturuldu ki 50 değil 500 yıl da geçse kanayarak bu ülkenin vicdanında var olmaya devam edecek. Onların taşıdığı bayrağın yere düşmediğini belirtmek isterim, hepsini saygıyla anıyorum; ruhları şad olsun” dedi.

Üç Fidan Gaziemir’de de Gaziemir Belediyesi tarafından saat 05.30’da anıldı. Üç Fidan Parkı’nda düzenlenen anmada Üç Fidan Anıtı’na karanfil bıraktı. Anma töreninde konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, şunları söyledi: “Mayıs ayı Üç Fidan'la birlikte; düş ile gerçeğin, yaşam ile ölümün, onur ile onursuzluğun anıldığı, aydınlıkla karanlığın çatıştığı ay olarak anılır oldu. Yüreklerde ve vicdanlarda dinmeyecek bir sızı bırakan bu idamların acısı halen daha yüreğimizde kor gibi taze… Onlar ömürlerinin baharında, emperyalizme karşı tam bağımsız Türkiye için mücadele verdiler ve kalplere gömüldüler. Onlardan sonra on binlerce Deniz, Hüseyin ve Yusuf doğdu bu coğrafyada… Zalimlere inat isimleri türkü oldu, şiir oldu, tam bağımsız Türkiye hayalini kuranların bayrağı oldu. Doğru bildiklerini kanlarıyla tarihe yazdılar ve geride onurlu isimleriyle, sınıfsız, özgür ve mutlu bir toplum düşü bıraktılar. Mirasları bugün de bin bir türlü baskıya direnenlere ışık olmaya devam ediyor. Onlar hep genç kaldılar, hep umudun, direnişin adı oldular. Bu nedenle onların bu mücadele ateşi yanmaya devam ederken bizler de umutsuzluk kuyusunun yakınından bile geçmemeliyiz. Direnerek; zorbalara, tiranlara, tek adamlara ve iş birliği içinde oldukları emperyalizm ile mücadeleye devam etmeliyiz.”

Güzelbahçe’de de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edildikleri saatte Çelebi Mahallesi, Şehit Kemal Caddesinde bulunan Üç Fidan Anıtı’nın önünde yüzlerce kişinin katılımıyla anıldı. Anmaya gece 22.00’de çadır nöbetiyle başlandı. Saatler 02.30’da saygı duruşunda bulunuldu. Anmada konuşan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce “Deniz, Yusuf, Hüseyin darağacına giderken hiçbir tedirginlik ya da korku yaşamadılar. Onların tek düşüncesi emperyalizme teslim olmayan tam bağımsız Türkiye’ydi. Bugün onların asıldığı gecede, onların Türkiye için yapmış olduğu uzun yürüyüşün devam ettiğini ve onların bayrağını gençlerin taşıdığını göstermek için bir aradayız” ifadelerini kullandı.