İktidar kadın cinayetlerini önlemek yerine İstanbul Sözleşmesi’ni hedef gösterirken cezasızlık zırhıyla hareket eden erkekler de kadınları katletmeye devam ediyor. Aylin Sözer yakılarak katledilirken Selda Taş ise Mehmet Taş tarafından öldürüldü.

Üç kadının daha yaşamı erkekler tarafından çalındı

KARDELEN TATAR

Kadın cinayetleri son bulmuyor. İktidar ve yandaşları tarafından hedef alınan İstanbul Sözleşmesi’nin ilkeleri uygulanmıyor, kadınları katledenler ve şiddete maruz bırakanlar cezasızlık zırhıyla hareket ediyor. Son olarak dün meydana gelen olay adeta kan dondurdu. İstanbul’da Kemal Delbe isimli erkek, kendisinden ayrılan Akademisyen Aylin Sözer'i yakarak vahşice katletti. Olay, dün saat 12.30 sıralarında Maltepe'de meydana geldi. Sözer'den haber alamayan kardeşleri durumu polis ekiplerine bildirdi. Kısa sürede Sözer'in yaşadığı eve gelen polis ekipleri içeride birinin olduğunu fark etti. Polislerin geldiğini gören Delbe, kapı önüne yığınak yaptı. İçeri giren polisler Delbe'yi ve yerde yatan Aylin Sözer'i gördü. Delbe kendisini gözaltına almak isteyen polislere saldırdı ve üzerlerine yanıcı sıvı dökmek istedi. Kemal Delbe gözaltına alınırken bu esnada çevredekiler linç girişiminde bulundu. Yakılarak öldürülen Sözer'in özel bir üniversitede öğretim görevlisi olduğu öğrenildi.

Yaşanan olayla ilgili BirGün’e konuşan feminist avukatlar Hülya Gülbahar ve Tuba Torun’un İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alınmasına tepki gösterdi.

YÜZDE 90’I ÖNLENEBİLİR

Günde ortalama en az üç kadın cinayeti yaşandığını aktaran Gülbahar şunları söyledi: “Bütün yetkilileri göreve davet ediyoruz. Toplumdaki şiddet iklimini değiştirecek hiçbir şey yapılmadığı gibi tam tersine şiddeti körükleyici söylemler yaygınlaştırılıyor. Böylesi koşullarda kadına karşı şiddeti önlemek, şiddet karşıtı bir toplumsal kültür yaratmak için yazılmış olan İstanbul Sözleşmesi bile tartışmaya açılıyor. Bu koşullarda artan kadın cinayetlerinden bunları önlemekle görevli olup da bu görevi yerine getirmeyen, her kadın cinayetinden sonra beylik sözler edip, timsah gözyaşları ile sorunu geçiştirmeye çalışan ya da kendi sorumluluğu yokmuş gibi başını kuma gömen deve kuşu siyasetçilerden ve bürokratlardan cidden bıktık. ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ sloganı boşuna söylediğimiz söz değil. Sözleşmenin öngördüğü politikalar hayata geçirilse bu cinayetlerin yüzde 90’ı önlenebilir.”

Sözer’in katlinin kadına şiddetin statüsü olmadığını gösterdiğini aktaran Torun ise şunları ifade etti: “Boğazı kesilerek ve yakılarak öldürüyor. Canavarca hisle ve tasarlayarak öldürme söz konusu. En üst sınırdan cezalandırılmayı hak ediyor. Bu cinayette yalnızca katilin değil İstanbul Sözleşmesi’ne saldıranların, yasaları uygulamayanların, ‘İstismar faillerini affedeceğiz’ diyen herkesin parmağı, Musa Orhan’ı dışarı salanların, Aleyna Çakır’ın faillerini ısrarla tutuklamayanların, ‘Kadın cinayetlerini ayırt etmek o kadar kolay değil’ diyenlerin, ‘Kadın cinayetleri azaldı’ diye rakam verenlerin parmağı var. Cins kırımla karşı karşıyayız. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun en etkin şekilde uygulanması ve şiddeti önleyecek bütüncül politikaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.”

SELDA’YI EVLİ OLDUĞU ERKEK KATLETTİ

Malatya’da ise Mehmet Taş tarafından tabancayla başından vurularak ağır yaralanan Selda Taş 112 Acil Servis ekiplerince kaldırıldığı hastanedeki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Öte yandan Adana’da evli olduğu kadını şiddete maruz bırakıp, bıçaklayan Mansur Muhammet Suphi tutuklandı. Adana Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Kevser El İsa Hasan isimli kadının tedavisine devam edildiği bildirildi.

UĞUR DÖNMEZ, ANNESİ VESİLE'Yİ KATLETTİ

Antep’in İslahiye ilçesinde yaşayan Uğur Dönmez, annesi Vesile Dönmez’i pompalı tüfekle rehin aldı. Olay yerine gelen polis ekiplerinin ‘teslim ol’ çağrılarını reddeden Uğur Dönmez, Vesile Dönmez’i öldürdü.

Sağlık ekipleri yaptıkları kontrolde Vesile Dönmez'in yaşamını yitirdiğini tespit etti. Vesile Dönmez, savcılığın yaptığı inceleme sonrası otopsi için morga kaldırıldı.

Gözaltına alınan Uğur Dönmez'in emniyette sorgulanmasına başlandığı belirtildi.