Üç kat fazla ödeme AKP’ye göre normalmiş!

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santralı’ndan 2040 yılına kadar yüksek tarifeyle alınacak elektrik enerjisi anlaşmasının aslında o kadar da yüksek olmadığını iddia etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın soru önergesini yazılı olarak yanıtlayan Bakan Dönmez, piyasa fiyatının 3 katı olan kilovatsaat başına 12,35 dolar sent tutarındaki alım garantisinin ‘düşük bir değer olduğunu’ iddia etti.

CHP’li Akın, TBMM Başkanlığı’na 29 Mart’ta sunduğu yazılı soru önergesinde, “Santral üzerinden 15 yıl boyunca kilovatsaat başına 12,35-15,83 dolar sent arasında değişen alım garantisi verilmiştir. Türkiye’de bugün piyasa fiyatı kilovatsaat başına 4 dolar sent tutarındadır. Bu durum, ticari anlamda elektriğin daha pahalıya mal olması anlamına gelmemekte midir?” sorusunu yöneltti.

Akın’a yanıt 28 Nisan’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’ndan geldi. Bakan Dönmez yanıtında, Türkiye ile Rusya arasındaki uluslararası anlaşma kapsamında santralda, enerji üretimi gibi işlemlerin yapıldığına işaret etti. Bakan Dönmez, santralın ilk iki ünitesinde üretilecek elektriğin yüzde 70’i, diğer iki ünitesinde üretilecek elektriğin de yüzde 30’unun Elektrik Satın Alma Anlaşması (ESA) kapsamında 15 yıl boyunca ortalama kilovatsaat başına 12,35 dolar sent üzerinden satın alınacağını ifade etti. Dönmez, ESA kapsamı dışında kalan elektriğin ise serbest piyasa koşullarına göre satılacağını ifade etti.

Bakan Dönmez’in verdiği yanıta göre santralda üretilecek elektriğin yüzde 50’sine 2040 yılına kadar 12,34 dolar sent satın alma garantisi verilmiş durumda. Ancak Dönmez, bugünkü piyasa koşullarına göre 3 katından daha fazla olan satın alma garantisi bedelinin, ‘düşük bir değere tekabül ettiğini’ iddia etti.

CHP’li Akın’ın santralın ‘ne kadar yerli ve milli olduğu’ yönündeki sorusuna da yanıt veren Bakan Dönmez, santral projesinin yap-sahip ol-işlet modeliyle yapıldığını belirtti. Dönmez, proje kapsamında kullanılacak olan bazı ekipmanların ve inşaat malzemelerinin yerli üretim olacak şekilde tedarik edildiğini belirterek, çalışanların çoğunun da Türk olduğunu aktardı.

FİNANS BİLİMİYLE AÇIKLANAMAZ

CHP Akın, Bakan Dönmez’in ‘garanti ücretinin düşük’ olduğuna yönelik savunmasının hiçbir temel dayanağı olmadığını ifade etti. Akın, şunları söyledi: “İndirgenmiş değer yaklaşımı, bugün yanlış politikalar nedeniyle Türk Lirası’nda olduğu gibi enflasyon karşısında sürekli değer kaybeden para birimleri için kullanılır. Akkuyu’da verilen garanti döviz kuru üzerinden belirlendiği için garanti bedelinin daha düşük olduğunu savunma mantığı finans bilimiyle açıklanamaz. Bakan Dönmez, aklımızla alay mı ediyor yoksa bugünkü piyasa fiyatının 3 katından daha fazla olan tarifeyi savunmak için arayış içerisinde mi, bilemiyoruz. Bizim bildiğimiz, 15 yıl boyunca verilecek garanti alım bedelinin milyarlarca dolara mal olacağı ve bu parayı vatandaşın ödeyeceğidir.”