Yazar Murat Gülsoy’un kitabından tiyatro sahnesine uyarlanan Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet isimli oyun izleyicileri ilginç bir yolculuğa çıkarıyor. Sıkı durun! Bir insanın beyninin içinde fantastik bir yolculuğa çıkıyoruz. Hazırsanız başlayalım.

Üç kişi tek zihin

EDA KÖPRÜ YILMAYAN
edakopruyilmayan@gmail.com

Üniversitede matematik hocası olan Mirat okuldan artık ‘çağı yakalayamadığı için’ emekli edilmiş bir akademisyen. Bölüm başkanı olarak atanan Mehmet Tonguç, Mirat’tan kendini yenileyemediği için emekli olmasını ister. “Ceketin bile aynı be hocam… Yirmi yılda hiç mi değişmez insan?” der. Oysa ceket babasından mirastır. Mirat, 100 yıldır cebirsel matematikte bir değişiklik de olmadığını söyler ama Mehmet Tonguç kararlıdır, ona emekli olup ikinci hayatını yaşamasını önerir.

EMEKLİ OLAN MİRAT ARTIK TEK BAŞINA DEĞİLDİR

Ceketi ve o artık yalnızdır, ne yapacağını bilemez, şehrin sokaklarında kaybolmuş gibi dolaşırken eline tutuşturulan kâğıdı hatırlar. ‘Eski dostlarınız sizi aramaz mı oldu? Arkadaş edinmekte güçlük mü çekiyorsunuz? Kimse sizi anlamıyor mu? Yalnız mısınız? Dert etmeyin artık Janus var. İçinizde başkalarına yer açın’ yazılı bir ilandır elindeki. Bu sözlerle başlar her şey: “İçinizde başkalarına yer açın!” Mirat merakına yenilir ve yalnızlığına son vermek için Janus’a başvurur. İlk işi sırtındaki ceketi atmak olur. Ölmüş bir kadını Esra’yı beynine alır, Esra’nın bedeni artık yoktur ama beyni Mirat’ın içindedir.

DasDas’da sahnelenen oyunu çevrimiçi izledikten sonra, bizlere farklı bir dünyanın kapılarını aralayan yazar Murat Gülsoy’un kitabını okudum. Metin tiyatroya sadeleştirilerek aktarılmış. Mirat’ın beynindeki kıvrımları sahnede farklı boyutlardaki sandalyelerle görüyoruz. Oyunu izledikten ve kitabı okuduktan sonra dekorun daha farklı da tasarlanabileceğini düşündüm.

Mirat’ın beyninde yaşayan Esra ve onun isteğiyle daha sonra beynine aldığı Turgay sahnede bu dekor etrafında, sandalyelerin aralarında geziniyor. Ölü bedenler Mirat’ın beyninde gerçek bir dünyada gibidir ancak gerçekle aralarında adeta bir tül vardır. Mirat öğretmen, yalnızlığına son vermek için kendi bedeninde ölülere yer açmıştır.

KİTAPTA SİZİ FARKLI BİR SON BEKLİYOR

Mirat’ın kardeşini ve Janus’taki uzmanları video görüntüleriyle sahnede izliyoruz. Oyunda en dikkat çeken unsurlardan biri kamera açıları. Yakın çekimlerle karikatürize edilen karakterler Mirat’ın gelgitlerini ve beyninde dönen fırtınayı seyirciye aktarıyor. Henüz kitabı okumadıysanız oyunu izledikten sonra mutlaka okumanızı öneririm. Kitapta sizleri farklı bir son bekliyor. Üstelik Murat Gülsoy kitabında Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Borges ve Nerval’in metinleri ve karakterleri arasında geziniyor. Adeta yalnızlıktan kurtulmak için edebiyat aleminin usta kalemlerini çağırıyor. Oyunda bu bölümler yok o nedenle kitabı okumanız metne daha farklı bakmanızı sağlayacak. Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet oyunu 17 Mart’ta DasDas Online’da çevrimiçi izlenebilir.