Savcılık ve MASAK ekonomiyle ilgili ‘manipülatif’ haber yapanlarla ilgili inceleme başlatırken SPK de “ceza var” tehdidinde bulundu

Üç koldan soruşturma için gözdağı: 'Kriz var' demek yasak

AKP kurmayları ekonomi politikaları konusunda yaptıkları çıkışlarla dövizin lira karşısındaki tırmanışını tetiklerken, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve yargı da çareyi soruşturma konusunda gözdağı vermekte buldu.

Sosyal medyada operasyon başlatan İçişleri Bakanlığı, ‘kur yükselişini provoke edici paylaşım yapan 346 hesap tespit edildi” derken; Başsavcılık da ‘ekonomik saldırılara hizmet edenler’ diye tanımladığı kişiler hakkında soruşturma açtı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ise ekonomiyle ilgili manipülatif haber yayanlar olduğunu savunarak inceleme başlattı.

‘15 Temmuz’ vurgusu ile soruşturma
İstanbul, Ankara ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılıkları, ‘ekonomik saldırıların amacına hizmet eden haber, yayın, paylaşım yapan ya da eylemlerde bulunanlar’ hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. İstanbul Başsavcılığı’nın, AKP kurmaylarının savlarına benzer şekilde, “ekonomik saldırıların, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin arkasındaki güçler tarafından gerçekleştirildiğine” vurgu yapması dikkat çekti.

Yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal barışını, iç huzurunu, birliğini ve ekonomik güvenliğini hedef alan ekonomik saldırılar kapsamında, bu amaca hizmet eder mahiyette her türlü yönlendirici haber, yazılı ve görsel yayın, sansasyonel amaçlı sosyal medya hesapları ile birlikte, ekonomik güvenliği tehdit içeren eylemlerde bulunan kişi ya da kişiler hakkında, Türkiye Ceza Kanunu, Bankacılık Kanunu, SPK Mevzuatı ve ilgili kanun maddeleri uyarınca soruşturma başlatılmıştır.”

Emniyet sosyal medyayı takibe aldı
Savcılıkların açıklamasını takiben İçişleri Bakanlığı da, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekiplerince sosyal medya hesaplarının takibe alındığını duyurdu. Bakanlık, bazı hesapların ‘Türkiye ekonomisine yönelik dolar kuru manipülasyonu ile olumsuz algı oluşturmayı hedef aldığını’ belirtti.

MASAK’tan gayri resmi ‘yayın yasağı’
Konuyla ilgili soruşturma başlatan bir diğer kurum da MASAK oldu.

Kurumun bağlı bulunduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Basın Müşaviri Mehmet Ali Berber tarafından yapılan duyuruda, “Kişi ve özel şirketlere ait hesaplarda bulunan ’Dövizlerin devlet eliyle TLye çevrilmesi’ serbest piyasanın yapı taşlarından olan dalgalı kur sisteminden vazgeçilip ‘Dolar kurunun sabitlenmesi’ gibi yalan haber yayan kişi, kuruluşlar hakkında MASAK inceleme başlattı” ifadeleri yer aldı.

Sanayicilerin döviz talebiyle bankalara hücum etmemesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Aksi halde biz de, başta şahsım B planını, C planını uygulamak zorunda kalırım” demesinin ardından sosyal medyada döviz hesaplarının TL’ye çevrileceği ve kurların sabitleneceği yönünde söylenti ve yorumlar başlamıştı. İddialar Cumhurbaşkanlığı tarafından yalanlanmıştı.

SPK de ‘ceza korosuna’ katıldı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da benzer şekilde yalan, yanlış haber ve açıklamaları yapanlar ve yayanlar hakkında her türlü yasal işlemin yerine getirileceğini duyurdu. SPK, “Söz konusu haber ve açıklamaların, yatırımcıların karar verme süreçlerini etkileyebileceği dikkate alınarak, bu durumun, en hafif şekliyle ülkemiz sermaye piyasalarında güvenilirliğin ve şeffaflığın ciddi manada zedelenmesine ve yatırımcıların zarar görmesine yol açabileceği değerlendirilmektedir” açıklamasını yaptı.