Üç kule boşaltılabilir

Dış Haberler Servisi

Suriye’nin cihatçıların kontrolündeki İdlib vilayetinde hareketlilik sürerken Türkiye hafta içinde Morik'te bulunan 9 dolu askeri gözlem noktasından çekildi.

Soçi Mutabakatı kapsamında Suriye ordusuyla cihatçılar arasında tampon oluşturmak amacıyla kurulan 12 gözlem noktasından bazıları marttaki taarruz sonrasında Şam’ın kontrolündeki alanlarda kalmıştı. TSK’nin Morik’in ardından Suriye devletinin kontrolünde kalan diğer gözlem noktalarını da boşaltması bekleniyor.

Suriye uzmanı gazeteci-yazar Ömer Ödemiş, “Türkiye’nin çekildiği gözlem noktası, Suriye ordusunun kontrolünde kalan bir gözlem noktasıydı. Bunlar toplam dört tane gözlem noktası. Biri Morik'teki gözlem noktasıydı ve Türkiye buradan çekildi. Türkiye'nin diğer üç gözlem noktasından da ilerleyen günlerde çekileceği söyleniyor” dedi.

Ankara’nın kurduğu gözlem noktalarının artık misyonunu kaybettiğini belirten Ödemiş, “Gözlem noktalarının amacı, çatışma olan bölgelerde, çatışan tarafların arasında gözlemci olarak yer alarak o çatışmayı engelleyerek bir çatışmasızlık yaratmaktı. O bölgelerde çatışma olmadığı için bu noktalar işlevsiz kaldı, çünkü o bölgelerin tamamı Suriye ordusunun kontrolüne geçti” ifadelerini kullandı.

uc-kule-bosaltilabilir-796951-1.

Rusya’nın gözlem noktaları konusunda Ankara’yı pek çok kez uyardığını kaydeden Ödemiş, “Türkiye, Suriye ordusunun kontrolüne geçen bölge içerisinde kalan bu noktaları boşaltmamak için direndi. Rusya da Türkiye’yi bu konuda pek çok kez uyardı. Fakat, AKP iktidarı bu noktaları kazanılmış bir mevzi olarak gördü ve 100 asker bulundurması gerekirken o noktalarda bine yakın asker bulundurdu. Yani AKP, o gözlem noktalarını, Suriye içerisinde ele geçirilmiş mevziler gibi gördü” dedi.

Uyarılara rağmen Türkiye’nin gözlem noktalarını çekmediğini kaydeden Ödemiş, şöyle konuştu: “Suriye ordusunun Mart ayında yaptığı operasyonlarla cihatçıları bu bölgeden çekmesiyle bu kontrol noktalarını da ablukaya aldı. Türkiye bu noktaları terk etmemek için diretti, Suriye ordusunun ablukası sürerken Suriye halkı da bu gözlem noktalarının çevresinde eylemler yaparak Türkiye ordusunun topraklarını terk etmesini istedi. Rusya’nın da sürece müdahil olmasıyla Türkiye bu alanları boşaltmaya başladı.”