Üç Trakya kadar arazi artık ekilmiyor

Ekonomi Servisi

CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın CHP Bursa İl Başkanlığını ziyaretinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Başkanlık sistemi ile yönetilemediğini vurguladı.

Günaydın yaptığı açıklamada “Türkiye dünyadan buğday, soya, pamuk, kuru fasulye, nohut, arpa, saman, kurbanlık dahil büyük ve küçükbaş hayvan satın almıştır. Çok değil, çeyrek yüzyıl evvel, yakın coğrafyasına bu ürünleri ihraç eden Türkiye nasıl oldu da bütün bu ürünleri ithal eden bir ülke haline geldi? Bunun için AKP iktidarı döneminde tarımsal girdilerdeki fiyat artışlarıyla tarımsal çıktılardaki fiyat artışlarını karşılaştırmak yeterlidir” ifadelerini kullandı.

Son 20 yılda çiftçinin 35 milyon dönüm araziyi ekmekten vazgeçtiğini söyleyen Günaydın:

“Son 20 yıl içerisinde Türkiye’de 35 milyon dönüm alanı çiftçi ekmekten vazgeçmiştir ve çiftçilikten vazgeçen nüfus sayısı 700 binden fazladır. 35 milyon dönüm, 3 Trakya büyüklüğündeki bir alanı ifade etmektedir. 10 milyar dolar tarım ürünü ithalatı yapıyoruz. 6 milyar dolar da tarımsal hammadde ihracatı yapmıştır Türkiye. Açık 4 milyar dolardır ve bugünkü dolar kuru üzerinden bu 30 milyar liranın üzerindedir.”