Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini ortak bir bildiriyle kınadı.

Üç ülke, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini kınadı

Yunanistan’ın başkenti Atina’da 9’uncusu yapılan Üçlü Zirve’de bir araya gelen Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır liderleri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini kınayan bir bildiriye imza attı.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin bildirisinde, Ankara’ya ‘provokasyonlardan kaçınma’ ve ‘uluslararası deniz hukukuna uyma’ çağrısı yapıldı.

Türkiye’nin faaliyetlerinin Doğu Akdeniz’deki barışı tehdit ettiğinin savunulduğu bildiride, “Maalesef Ankara'daki liderlik zamanımızın işaretlerini anlamamış görünüyor” ifadeleri yer aldı. Yunanistan Cumhurbaşkanı Miçotakis, “çözüm için tek yolun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bağlayıcı kararları olduğunu” dile getirdi.

Üçlü zirvede ayrıca, ülkeler arasında enerji konusunda işbirliğini geliştirmek üzere de bir ‘niyet anlaşmasına’ varıldı. Bu anlaşma kapsamında, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır’ın elektrik şebekelerinin denizin tabanına döşenecek kablolar yoluyla birbirine entegre edilmesi planlanıyor.

Son yıllarda Doğu Akdeniz’deki gerilimin yükselmesinin nedeni, ülkelerin bölgede enerji kaynaklarını bulmaya dönük sondaj faaliyetleri. Gerilim, Güney Kıbrıs’ın iki araştırma gemisinin Türkiye tarafından Türk kara sularında oldukları gerekçesiyle geri gönderilmesinin ardından yeniden alevlenmişti.