Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, üç yıl önce ÖSYM içinden yazılan raporda sınav sorularının bir kez daha çalınabileceğine işaret edildiğini, ancak bu uyarıyı yapan kişilerin kurumdan uzaklaştırıldığını söyledi.

Üç yıl önce ‘sorular çalınabilir’ raporu yazan kişiler ÖSYM’den uzaklaştırılmış!

Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) soruların sızdırıldığı iddialarının ardından başlatılan soruşturma sürerken, Cumhuriyet gazetesi yazarı, gazeteci Barış Terkoğlu, üç yıl önce ÖSYM içinden yazılan raporda sınav sorularının bir kez daha çalınabileceğine işaret edildiğini ancak bu uyarıyı yapan kişilerin kurumdan uzaklaştırıldığını kaydetti.

Terkoğlu kaleme aldığı "Soru hırsızlarına içeriden kapıyı açanlar" başlıklı bugünkü yazısında, 2019 yılında ÖSYM’nin içinden yazılmış bir rapora yer verdi. Söz konusu raporun özetle "eski sistemin yoluna kaldığı yerden devam ettiğini" belirttiğini aktaran Terkoğlu, “Rapor, 2010 KPSS’sinden sonra, olan bitenin suyun altından nasıl tersine çevrildiğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

Terkoğlu’nun yazısının ilgili bölümleri şöyle:

"Yarının bürokratlarını belirleyecek KPSS sınavı iptal oldu. Süreci Erdoğan başlattı, Erdoğan bitirdi. Gerekçe ise yine Erdoğan’ın görevlendirdiği Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Raporu’na dayandırıldı.

Peki dün bilmiyorlar mıydı?

Önümdeki rapor yanıt veriyor. 2019 yılında ÖSYM’nin içinden yazılmış. DDK’ye gönderilmiş. Özetle, eski sistemin yoluna kaldığı yerden devam ettiğini söylüyor.

FETÖ’nün 2014 yılına kadar bütün sınav sorularını çaldığını, 400 bin kişiyi bu sayede kamuya soktuğunu, devlet resmen kabul etmişti. Bu süreçte, eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, neredeyse her şeyin tek sorumlusu sayıldı. Ama rapor şunu anlatıyor:

'Ali Demir’in kuruma getirdiği kadrolar ve atadığı yöneticilerden bir bölümü, halen kurumda yönetici olarak çalışmaktadır. Mevcut ÖSYM Başkanı Halis Aygün döneminde, kurum adına karar mekanizması konumundadır. Ali Demir yönetimi ve atadığı kadrolar, 2015 yılında, sonraki ÖSYM Başkanı Ömer Demir döneminde, kritik noktalardaki görevlerinden alınmıştır. Ancak bu yıl gelen yeni ÖSYM Başkanı (Halis Aygün) yönetiminde, bu kişiler yeniden aktif rol üstlenmişlerdir.'

Biz 'bitti gitti' sanıyoruz ya. Rapor, 2010 KPSS’sinden sonra, olan bitenin suyun altından nasıl tersine çevrildiğini şöyle söylüyor:

'2010 KPSS sorularının sızdırılması sonrasında, (...) şaibeli oldukları gerekçesi ile kadroları lağvedilerek YÖK’e devredilen çalışanlar, Ali Demir döneminde, görevde yükselme sınavına tabi tutulmaksızın, bir geceliğine ‘Başkanlık Müşaviri’ olarak atanarak ertesi gününe şube müdürü kadrosuna transfer edilmişlerdir.'

Kısacası, ÖSYM’de sınav sorularının çalınmasından sorumlu ekibin, şapka değiştirip yürüyüşünü sürdürdüğünü söylüyor.

'DAHA KRİTİK YERLERE GETİRİLMİŞLER'

Yalnız soyut tespitler değil...

Raporda, ÖSYM’deki sınav şaibelerinin isim isim sorumluları yazılmış. Bazılarının FETÖ bağlantıları ortaya çıkınca firar ettiği, hatta ABD’ye yerleştiği görülüyor. Ancak rapora göre, sorumlulardan bir kısmı, kısa süreliğine uzaklaştırıldıkları görevlerine geri dönmekle kalmamış. Daha kritik yerlere getirilmiş.

Rapor, DDK’ye gönderildi ama hiçbir şey değişmedi. Aksine öğrendiğime göre, uyaranlar kurumdan uzaklaştırıldı. DDK, o gün değil ama üç yıl sonra soru çalma tartışmalarıyla devreye girdi. Milyonlarca insanı mağdur eden sürece önceden müdahale edilemezmiş gibi, 'görevimizi yaptık' dediler."