Brüksel’deki NATO, G7 ve AB zirvelerinden Rusya’ya baskının, Ukrayna’ya desteğin artırılması ve savunma harcamalarına daha fazla kaynak aktarılması kararları çıktı. Çin’e de Rusya’ya ‘desteği çek’ çağrısı yapıldı.

Üç zirve tek hedef

Dış Haberler Servisi

Ukrayna'da Rusya işgali birinci ayını doldururken Brüksel’de düzenlenen üç ayrı zirvede Moskova’ya yönelik kısa ve uzun vadeli tepkilerle yaptırımlar masaya yatırıldı. NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerinde Rusya’ya yaptırımların artırılarak devam ettirilmesi kararı çıktı.

NATO üyesi 30 ülkenin liderinin bir araya geldiği ilk buluşmada üye ülkelerin ittifaka daha fazla katkı sunması, savunma harcamalarını artırması kararlaştırıldı. NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrası yayımlanan ortak bildiride “Rusya’nın uluslararası güvenlik ve istikrarın temellerini yok etme girişimlerine karşı koymakta kararlıyız. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini en güçlü şekilde kınıyoruz. Putin’i bu savaşı derhal durdurmaya ve askeri güçlerini Ukrayna’dan geri çekmeye çağırıyoruz. Belarus’u suç ortaklığına son vermeye çağırıyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor. Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı hazırlığımızı artıracağız. Haziran ayında Madrid’de bir araya geldiğimizde daha fazla karar alacağız. Rusya’nın kimyasal veya biyolojik silah kullanması kabul edilemez ve ciddi sonuçları olur" denildi.

Zirveye video konferans yoluyla katılan Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenski daha fazla destek talep etti. Zelenski, "Savaşta yapılan yardım çağrılarına cevap alamamak korkunç bir şey. Biz sadece yaşamak istiyoruz" dedi.

ÇİN’E DESTEK ÇAĞRISI

Çin’in Rusya’ya desteğini çekmesinin istendiği zirve sonrası açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın yüksek teyakkuz durumunda olacağını kaydederek, “Daha fazla uçağımız olacak havada. Taşıyıcı savaş ürünlerimiz olacak ve muharip birimlerimiz de daimi olarak varlığını sürdürecek. Toplu bir savunma ve eşgüdüm içerisinde olacağız. Ukrayna'ya daha fazla destek veriyor olacağız” dedi.

GÜVENLİĞİN BEDELİ VAR

Gürcistan ve Bosna Hersek’in caydırıcılık savunmasına destek olacaklarını açıklayan Stoltenberg, Çin'e de çağrıda bulunarak Rusya’ya desteğin kesilmesini ve Moskova’ya daha fazla baskı kurulmasını istedi. Üye ülkelerin savunma bütçesini artıracağını kaydeden Stoltenberg, “güvenliğin bir bedeli var” diyerek savunma harcamalarına yönelik çok ciddi bir artırım olacağını açıkladı.

NATO lideri Ukrayna'da barış gücü yerleştirmenin topyekûn bir savaşa anlamına geleceği için reddedildiğini kaydetti. Rus lider Putin'in Ukrayna'yı hafife alarak büyük hata yaptığını ileri süren Stoltenberg önceki gün de yaptığı açıklamada, ittifakın Doğu Avrupa’daki güçlerini Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’ya 4 yeni muharebe grubu konuşlandırarak kuvvetlendireceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Güvenlik Konseyi’nde Kiev ile müzakere sürecini ele aldı. Kremlin’den yapılan yazılı açıklamaya göre toplantıda, "Ukrayna tarafının bu süreci yavaşlattığı" ifade edildi.