İzmir'den İstanbul'a gelen Pegasus'a ait uçak, iniş yaptığı sırada pistten çıkarak parçalandı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti. Kazada hayatını kaybedenlerin Zehra Bilgi Koçar, Alev Gençoğlu ve Songül Bozkurt olduğu belirlendi. Yaralanan 92 yolcunun taburcu edildiği bildirildi. Uçağın iki pilotu hakkında ise gözaltı kararı verildi

Uçak kazasında yaralanan 92 kişi taburcu edildi

Dün akşam saatlerinde İzmir-İstanbul seferini yapan ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmeye çalışan Pegasus Havayolları'na ait uçağın pistten çıkması üzerine yaşanan kazada 3 kişi yaşamını yitirirken 180 kişi de yaralandı. Yaralılardan 92'si taburcu edildi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya,"Sabiha Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen uçak kazasında yaralanan 180 yolcumuzdan saat 20:30 itibari ile; 92’si taburcu oldu. 14'ü yoğun bakım da olmak üzere 88 hastamızın tedavisi devam ediyor. Hepimize geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

Kaza sonrası uçuşlara geçici olarak kapatılan havalimanı, bugün sabaha karşı saat 04.00'da yeniden uçuşlara açıldı. Öte yandan iki pilot hakkında gözaltı kararı verildiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında kuşe ve meydan görevlilerinin de ifadelerine başvurulacak.

HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Kazada hayatını kaybedenlerin Zehra Bilgi Koçar, Alev Gençoğlu ve Songül Bozkurt olduğu belirlendi. Cenazeler otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu’na getirildi.

SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Bakan Koca, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar hastanelerimize erken dönemde sevk edilen, başvuran yaralı sayımız 180 kişi oldu. 180 kişi içinde ameliyatını planladığımız bir hastamız oldu, iki hastamız için de müdahalesi planlanmakta. Yoğun bakım şartlarında da tedavi gören iki hastamız söz konusu. Bu hem ameliyatı hem de yoğun bakım şartlarında takip edilen hastalarımız için genel durumlarının ağır olmadığını söyleyebilirim. Toplam müracaat eden 180 hasta içinde de herhangi durumu ağır ya da ciddi olan bir hastamız şu an söz konusu değil. Bu arada üç vatandaşımızın hayatını kaybettiğini söyleyebilirim."

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki uçağın pistten çıkmasına ilişkin soruşturma başlattı.

EMNİYET ALANI BULUNMASI GEREKİYORDU

3 kişinin ölümü ve çok sayıda yolcunun yaralanmasıyla sonuçlanan uçak kazasında, uçağın düştüğü yerde hasar azaltma amacıyla bulunması gereken 'RESA alanının' bulunmadığı belirtildi.

Habertürk'ten Olcay Akdilek'in haberine göre, Piste erken temas eden veya pist sonunda duramayan bir uçağın uğrayacağı zararı azaltmak üzere öngörülen ve şerit sonuna bitişik alan olarak tanımlanan RESA'nın (Pist Sonu Emniyet Alanı) 90 metre uzunluğunda olması gerektiği belirtiliyor.

Sabiha Gökçen'de ise söz konusu Resa alanının bulunmadığı ve uçağın da RESA alanının olması gereken yerde bulunan 25 metrelik uçuruma düşerek parçalandığı kaydedildi.

Uzmanlar, bunun bir maliyet kalemi olduğunu belirterek "Buna ilişkin bir çalışma ya da değerledirme yapılmadığı görülüyor. Kaza sonrasında tüm bu konular değerlendirilecek ve durum yeniden gözden geçirilecek" açıklamasında bulundu.

TELSİZ KAYITLARI ORTAYA ÇIKTI

Uçağın pisten çıkması sonrası yaşananlar telsiz kayıtlarına yansıdı.

Kule ile ekipler arasında geçen diyaloglarda bir görevli, "06 inişini müteakiben 2-4 pist başından mevcut rampa üzerine doğru aşağı indi. Şu an göremiyoruz trafiği, 7 olarak piste girişte." diye konuştu

Ekipte olan diğer görevli, "Anlaşıldı, şu an göremiyorsunuz hızla ilerlemeye devam ediyoruz." cevabını verirken, görevlinin "Anlaşıldı bütün ekipler 2-4'teki çukurun oraya, bütün ekipler oraya doğru gidiyoruz." dediği kayıtlarda yer aldı.

sabiha-gokcen-de-ucak-parcalanarak-pistten-cikti-pegasus-tan-aciklama-684609-1.

İMAMOĞLU'NDAN YARALILARA ZİYARET

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, uçağın pistten çıkması sonucu yaralananların bir bölümünün kaldırıldığı Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldi. Yaralıları ziyaret ederek yakınlarına geçmiş olsun dileğinde bulunan İmamoğlu, Başhekim Prof. Dr. Recep Demirhan ile görüşerek yaralıların durumu hakkında bilgi aldı.

Ziyarette İmamoğlu'na, Kartal Belediye Başkanı Göksel Yüksel de eşlik etti.

PİST YENİDEN UÇUŞLARA AÇILDI

Alınan bilgiye göre, dün akşam saatlerinde PC2193 sefer sayılı İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayollarına ait yolcu uçağının kazası sonrasında kapatılan pistte uçuşlar yeniden başladı.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın Twitter hesabından yapılan duyuruda, yolcuların uçuşlarda yaşanabilecek değişiklik ya da iptaller hakkında ilgili hava yollarından bilgi alabileceği belirtilmişti.

İSTANBUL VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıkan uçaktaki 174 yolcu ve 6 mürettebatın yaralandığını belirterek, "Yaralılarımız İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenen hastanelerimizde tedavi altına alınmıştır. Yaralılarımızdan 4'ünün sağlık durumu orta ağır, diğer yaralılarımızın durumu stabil olarak bildirilmiştir." dedi.

Yerlikaya, Sabiha Gökçen Havalimanı VIP Konferans Salonunda yaptığı açıklamada, PC2193 sefer sayılı İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayollarına ait yolcu uçağının saat 18.19'da Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptığı sırada pistten çıktığını söyledi.

Olayın hemen akabinde Sabiha Gökçen Havalimanı Kriz Merkezinin çalışmaya başladığını aktaran Yerlikaya, "Meydana gelen kazada, uçakta bulunan 175 yolcu, 2 bebek, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi mürettebatın, toplam 183 kazazedenin güvenli bir şekilde tahliyesi için 112 Acil Sağlık, 110 İtfaiye, AFAD ve HEAŞ ekipleri anında müdahale etti. Hava yolu şirketi tarafından uçakta 12 ülkeden, 22 yabancı uyruklu yolcu bulunduğu bildirilmiştir." diye konuştu.

Yerlikaya, yaşanan elim kazada 3 yurttaşın hayatını kaybettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"174 yolcu ve 6 mürettebat yaralanmıştır. Yaralılarımız İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenen hastanelerimizde tedavi altına alınmıştır. Yaralılarımızdan 4'ünün sağlık durumu orta ağır, diğer yaralılarımızın durumu stabil olarak bildirilmiştir. Tedavi altındaki yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi almak isteyen yolcu yakınları, 'SABİM ALO 184' telefon hattını arayarak bilgi alabilirler. Havalimanı pisti saat 04.00'ten itibaren kullanıma açılacaktır. Olayın meydana geliş nedenlerinin tespiti için geniş kapsamlı soruşturma başlatılmıştır. Milletçe hepimizi derinden üzen bu elim kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet,kederli ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz."

PEGASUS'TAN AÇIKLAMA

Pegasus Hava Yolları, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda kendilerine ait uçağın pistten çıkmasına ilişkin açıklama yaptı. Pegasus Hava Yolları'nın Twitter adresinden yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İzmir Adnan Menderes-Sabiha Gökçen seferini yapan PC2193 sefer sayılı TC-IZK kuyruk tescilli uçağımızın 5 Şubat 2020'de yaşadığı kaza sonrasında resmi kaynakların da teyit ettiği üzere 3 misafirimizin hayatını kaybettiğini üzülerek bildiririz. Acımız çok büyük. Kazada hayatını kaybeden misafirlerimize Allah'tan rahmet, aile ve yakınlarına başsağlığı diliyor, yakınlarının acılarını yürekten paylaşıyoruz. Yaralı olan yolcularımızın tedavileri hastanelerde devam etmektedir. Tüm yaralı yolcularımıza acil şifalar diliyoruz. Şu anda önceliğimiz vefat eden misafirlerimizin yakınlarına destek olup yanında bulunmak, acılarına ortak olmak ve yaralı yolcularımızın hastanelerdeki tüm ihtiyaçlarını karşılamaktır."

PEGASUS HAVA YOLLARI BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü kazaya ilişkin açıklamada bulundu.

Mehmet Nane'nin açıklamaları şöyle:

"Kaza sonrası birinci önceliğimiz uçağa bir an önce ulaşmak ve yaralılarımızı kurtarmak. Bu amaçla da gerekli ekiplerimizi hareket ettirmek olmuştur. 18-19'da kazanın meydana gelmesinden sonra 18:36'da bizim kendi kaza yönetmeliklerimiz doğrultusunda benim başkanlığımda 18 kişilik bir ekip toplanmış ve kazayı sevk ve idareye başlamıştır. Uçakta 177 yolcumuz, 6 mürettebatımız toplam 183 kişi vardır. Maalesef 3 vefatımız oldu. 180 misafirimiz kabin çalışanlarımız dahil hastanelere sevk edildi. 23 hastaneye sevk edildi. Biraz önce gelmeden saat 1 itibariyle hastaneye sevk edilenlerden 56 tanesi taburcu oldu. Gerek yakınları vefat eden aileler, gerekse hastanelerimizde, aile destek ekiplerimiz görevli olaraktan çalışmakta ve nöbetleşe her türlü desteği vermek için çalışmaktadır. Dün akşam itibariyle baktığımızda Sabiha Gökçen Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Pegasus Genel Müdürlüğünde üç ayrı kriz merkezi kurulmuştur. Hava meydanlarında kurulan kriz merkezlerini il valilerimiz yönetmiştir.

Gece Sayın İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya'nın açıklamasıyla 3.30 itibariyle Sabiha Gökçen'deki kriz masası dağıtılmış, saat 4 itibariyle Sabiha Gökçen Hava Meydanı açılarak operasyonlara başlanılmıştır. Bu zorlu süreç bizler kadar yaralananlar vefat eden yolcularımızın yakınları için de zor bir süreçtir. Biz bu süreci en etkili şekilde atlatabilmek için otoritelerle birebir irtibatlı çalıştık. O nedenle de biliyorsunuz sivil havacılık regülasyonları olan ve çok katı şekilde yönetilen bir sektördür. Kaza gerçekleştiği andan itibaren komuta otoriteleri geçer, bu hava meydanı otoritesi yeri geldiğinde vali yardımcısıdır. Dün olduğu üzere illerde valilerimiz devreye girmiştir. Onların yönetiminde her türlü bilgi paylaşımı yapılmaktadır. Buna yapılacak ilk açıklama da dahildir. Herhangi bir kamuoyu otoritesi olmadan bizim şirket olaraktan bir açıklama yapma yetkimiz yoktur.

Biliyorum kafanızda bir sürü soru var. Bu kaza nasıl, neden oldu diye. Hali hazırda ulaştırma bakanlığımıza bağlı Kaza Araştırma İnceleme Kurumu yetkilileri çalışmalarını devam ettirmekte. Çalışmalar halen devam etmekte. Saat 2 gibi devreye girdiler. Kara kutularımız alındı, emniyet altına alındı, onların deşifresi çalışmaları başlatıldı. Hep birlikte KAYİK raporunun çıkmasını bekliyoruz.

Havacılık çok regüle bir sektördür. Bu regülasyon uluslararası otoriteler tarafından kontrol ve denetlenmektedir. Biz de Pegasus olarak kurulduğumuz günden beri gerek yerel gerek uluslararası otoritelerle birlikte çalışmakta, kurallara birebir uyum içerisinde hareket etmekteyiz. Bu işe alım sürecinden bagaj geçimine kadar geçen süreci kapsamaktadır. Tüm bu süreç Ulaştırma Bakanlığımıza bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüzün yayınladığı kanun ve regülasyonlar tarafından yapılmaktadır. Bunlar da uluslararası regülasyonlarla uyumludur.

Emniyet yönetim sistemimiz uluslararası standartlarda, regülasyonun gerekliliğini karşılayan, yüksek emniyet kültürünü otomasyonla destekleyen ve safa olarak adlandırılan Avrupa Birliği Emniyet Takip Programı ile birebir uyumludur. Şirketimizin yıllık bazda skorları Avrupa Birliği standartlarının üzerindedir. Tüm pilotlarımız risk almamaları, stabil yaklaşım yapmaları, risk görüyorsa pas geçmeleri, gerektiğinde yedek meydana devam etmeleri için teşvik edilirler. Bu uygulamalarımız sözde değildir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz ve EASA tarafından her yıl denetlenmektedir.

Uçaklarımız 5.3 yaş ortalamasıyla teknik güvenilirliği çok yüksek, genç uçaklardır. Bu uçaklarımızın bakımları birebir uçuşa elverişlilik açısından takip edilir. Bu tür olaylar birçok faktörün bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Bu nedenle kaza araştırma sürecinde çıkacak her türlü geliştirme ve iyileştirmeyi yerine getireceğimizi peşinen taahhüt ederiz. Kimsenin de bu konuda şüphesinin olmaması gerekmektedir.

Buraya gelmek hiç kolay değil. Özellikle can kaybının ve hasarların yaralanmaların olduğu noktada çıkıp konuşmak hiç kolay değil. Ama bundan sonraki ana işimiz bu yaraları sarmak için bize düşen ne görev varsa yapmaktır.

Ben bu süreçte bize destek olan tüm kamu kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Bu yaraları ne kadar hızlı sararsak, giden canları geri getirmek mümkün değil. "

Elimizden geleni yapmayı kendimize görev olarak edindik. Bu acılı günümüzde mesajlarımızı iletmemize yardımcı olduğunuz için ben şahsım ve şirketim adına sizlere çok teşekkür ederim."

KAZA SONRASI PİLOTLAR HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 3 kişinin hayatını kaybettiği kazanın ardından iki pilot hakkında gözaltı kararı verildiği öğrenildi.

3 yolcunun hayatını kaybettiği, 179 kişinin yaralandığı uçak kazasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, 2 pilotun kan örneklerinin alınacağı ve cep telefonlarına incelenmek üzere el konulacağı öğrenildi.

Uçak kazasının ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Başsavcılık, soruşturma kapsamında uçağın Kaptan Pilotu Mahmu A. ve Güney Kore uyruklu Yardımcı Pilot Ferdinant P.'den, alkol ya da uyuşturucu madde olup olmadığının tespiti için kan örneği alınmasını istedi. Kan örneklerinin mahkemeden moleküler ve genetik inceleme izni alındıktan sonra da Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesi yönünde karar aldı. Savcılık ayrıca 2 pilotun cep telefonlarına mahkeme kararıyla el konulmasını talep etti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, kazanın yaşandığı pisti gören güvenlik kamera görüntüleri ile kule ve pilotlar arasındaki konuşma dökümlerinin de soruşturma dosyasına konulmasını istedi.

KULE VE MEYDAN GÖREVLİLERİNİN İFADELERİNE BAŞVURULACAK

Sabiha Gökçen Havalimanı'na inişi sırasında pistten çıkan uçakla ilgili soruşturma kapsamında kule ve meydan görevlilerinin ifadelerine başvurulacağı öğrenildi.

Sabiha Gökçen Havalimanına dün akşam saatlerinde iniş yaptığı sırada pistten çıkan İzmir- İstanbul seferini yapan yolcu uçağında bulunan 3 kişi hayatını kaybetti, 179 kişi yaralandı. Kaza soruşturmasını yürüyen savcının talimatıyla, kule ve meydan görevlilerinin de mevcutlu olarak ifadeleri alınmak üzere adliyeye getirilmelerini istediği kaydedildi.