Uçan araba prototip, Slovakya'da iki havaalanı arasındaki 35 dakikalık ilk test sürüşünü başarıyla geçti.

Uçan araba ilk test sürüşünü yaptı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hem araba hem de hava aracı olan AirCar prototip modeli, ilk test sürüşünü başarıyla tamamladı. Aracın mucidi Stefan Klein, kendi gerçekleştirdiği test uçuşunu sıradan bir araba yolculuğuna benzetti.

40 SAAT HAVADA KALABİLİYOR

Slovakya'nın Nitra ve Bratislava kentlerindeki uluslararası havaalanları arasındaki uçuşu başarıyla tamamlanan araç, 35 dakika boyunca sorunsuz kavada kaldı. Aracın mucidi Profesör Stefan Klein, aracın bin kilometre hızda uçabildiğini, 40 saat boyunca 8 fit yükseklikte havada kalabileceğini söylüyor. İki kişilik tasarlanan araç toplam 200 kg ağırlık taşıyabiliyor.

BMW motoruyla çalışan uçan araba benzin tüketiyor. Aracın yanlarına yerleştirilmiş kanatlar uçarken açılıyor, yerde ise kapanarak sıradan bir araba gibi hareket etmesini sağlıyor. Test sürüşünde 170 km hıza çıkan araç, dikine kalkış ve iniş yapamadığı için uçak pistine ihtiyaç duyuyor.

PİYASASI OLUŞTU

Uçan araba piyasasından ise beklentiler yüksek. Danışma şirketi Morgan Stanley, 2019 yılında bu pazarın gelecek 20 yılda 1,5 trilyon dolara ulaşacağını hesap etmişti. Hyundai'nin Avrupa şirket müdürü, uçan arabalar için "Gelecek konseptinin bir parçası" yorumunda bulundu.

Aracın üreticisi olan Klein Vision şirketinin danışmanlığını yapan Anton Rajac, aracın hava ulaşımı ve taksi sektörünün ufak da olsa bir parçası olmayı başarı sayacaklarını belirtti. Rajac, sadece ABD'de araçlarına 40,000 sipariş yapıldığını belirtti.