Uçan Süpürge iniş yaptı
Yönetmen Daniela Muñoz Barroso kapanış gecesine gönderdiği video ile katıldı. (Uçan Süpürge)

Kültür Sanat Servisi

60’ı aşkın filmin 105 seansta izleyiciyle buluştuğu 25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 26 Mayıs – 5 Haziran tarihlerinde Büyülü Fener Kızılay Sineması ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlendi.

2022 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü alan Alcarràs, Joanna Hogg’un modern klasikleri Hatıra ve Hatıra: Bölüm II ve usta İspanyol sinemacı Icíar Bollaín’in yeni filmi Maixabel’in de yer aldığı zengin bir programla izleyicisyle buluşan festivalin Uluslararası Film Eleştirmeleri Federasyonu (FIPRESCI) tarafından verilen ödülü ise Mafifa’nın oldu.

Dünya’da ilk ve tek FIPRESCI ödüllü kadın filmleri festival olan Uçan Süpürge’nin bu yılki jürisi adına karar metnini Ukraynalı film eleştirmeni Elena Rubashevska okudu. Etkinlikte Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Halime Güner 25. festivale ve Uçan Süpürge’nin çeyrek asırı geride bırakan yolculuğuna ilişkin konuştu. İlk olarak bir hayali gerçekleştirmenin öncelikle inanmak ve istemekle başladığını belirten Halime Güner konuşmasında şunları kaydetti: “Bu hayali çok kadınla birlikte kurduk. Temamız Kadınların Mirası; o nedenle ilk yıllardan bu yana var olan kadınlara, Yıldız Ecevit’e ve Filiz Kardam’a öncelikle çok teşekkür etmek istiyorum. Yola ilk çıktığımızda daha güçlü bir örgütlenme için yedinci sanatın gücünü ve etkisini fark ederek film festivaliyle başladık. Çeyrek asır kutlaması dediğimizde hele ki değişimi kadınların başlatacağını söylüyorsak ve bunda da çok iddialıysak gelecek çeyrek asırı kimlerin taşıyacağı ve nasıl taşıyacağı çok önemli.”