22. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne, 22 yıllık tarihte rekor bir rakamla 1721 film başvurusu yapıldı. Bunlar arasından 140’ı festivale seçildi. 23-30 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek olan festivalle ilgili Kuğulu Park’ta yapılan basın toplantısında bu yılki seçkisi ve ödül alacak isimler açıklandı. Festivalin ‘Her Biri Ayrı Renk’ bölümünde dünyanın her yerinden 2018-2019 sezonunda […]

Uçan Süpürge’ye rekor başvuru

22. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne, 22 yıllık tarihte rekor bir rakamla 1721 film başvurusu yapıldı. Bunlar arasından 140’ı festivale seçildi. 23-30 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek olan festivalle ilgili Kuğulu Park’ta yapılan basın toplantısında bu yılki seçkisi ve ödül alacak isimler açıklandı.

Festivalin ‘Her Biri Ayrı Renk’ bölümünde dünyanın her yerinden 2018-2019 sezonunda çekilmiş filmler gösterilecek. Ardından FIPRESCI jürisi bu filmleri değerlendirecek ve ödül verecek. Festivalin bu yılki başlıklarından bir diğeri ise ‘Yersiz Yurtsuz’ oldu. Göçmenlik üzerine olan bu bölümün adı, bu yıl hayatını kaybeden Agnès Varda’nın filminden esinlenerek verilmiş. ‘Dertsiz Tasasız’ başlığı altında ise kadınların seyirciyi gülümseten filmlerine yer verilecek.

Dünya Kadın filmleri

Dünya’nın 5 kıtasından kadın filmleri festivalleri de bu yıl Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali programına dahil olacak. Dayanışma adına kendi imkânlarıyla Ankara’ya gelen festivaller, gelirken festival filmlerinden seçki de getirecekler. Gelecek festivaller ise Kanada’dan Female Eye Film Festivali, Fransa’dan Films Femmes Mediterrannee Film Festivali, Almanya’dan Berlin Feminist Film Festivali, Lübnan’dan Beyrut Uluslararası Film Festivali, Hindistan’dan IAWART Asya Kadın Filmleri Festivali, Portekiz’den Porto Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, İsveç’den Stockholm Feminist Film Festivali, Şili’den Femcine Festivali, Uganda’dan Celebrating Womanhood Film Festivali, Rwanda’dan Urusaro Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Kenya’dan Udada Festivali ve Barcelona’dan Barcelona Uluslararası Kadın Filmleri Festivali.

Her dalda 2 kadına ödül

Festivalde her dalda ikişer ödül verilecek. Bilge Olgaç Başarı Ödülü bu yıl Pelin Esmer ile Meltem Cumbul’a verilecek. Onur Ödülü’nün bu yılki sahipleri ise Sumru Yavrucuk ve Ayla Algan olacak. Uçan Süpürge Genç Cadı ödülü ise, yönetmen Sefa Öztürk’ün Güven filminde başrol oynayan Gözde Çığacı tarafından alınacak. Festivalin bu yılki Tema Ödülü’nün sahibi ise Kadın Eserleri Kütüphanesi olarak belirlendi.

Program dopdolu

Festivalin atölye ve panel programı bu yıl da dopdolu. Meltem Cumbul ile oyunculuk atölyesi, kısa film atölyesi ve hikaye anlatıcılığı atölyeleri için başvurular internetten yapılacak. Festivalde yakın dönemde yitirdiğimiz Ursula K. Le Guin ve Agnès Varda anılacak. Varda’nın perdede görüldüğü son filmi ‘Yüzler ve Mekânlar’ ve Ursula K. Le Guin’in hayatını anlatan belgesel “Ursula’nın Dünyaları” festivalde olacak. Diğer filmler arasında 7 kadın aşçının mutfaktaki devrimini anlatan Maya Gallus imzalı ‘The Heat A Kitchen Revolution’, gösterimini Locarno Film Festivali’nde yapan Mania Akbari imzalı ‘A Moon For My Father’ belgeseli ve Suriyeli bir sığınmacı olarak Avustralya’da yaşayan Sara Fattahi’nin filmi ‘Kaos’ bulunuyor.

Tema: Hikâyem 22.0

Festivalin bu yılki başlığı ise Hikâyem 22.0 olarak belirlendi. Kültür Bakanlığı tarafından 20 yıldır verilen desteğin geçen yıl kesildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu durum karşısında festivali küçültmeyi düşündük. Ancak gelen rekor sayıdaki başvurunun ardından yine kocaman bir festivalle seyircilerle buluşacağız. Festivalin gerçekleşmesine destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ederiz” denildi.