Almanya’da sosyal demokratlar, yeşiller ve liberallerden oluşan koalisyonun arasına Çin girdi. Şansölye Olaf Scholz’un Hamburg Limanı’nın Çinlilere satışı için yeşil ışık yakmasına diğer ortaklar şiddetle karşı.

Üçlü koalisyonda liman çatlağı var
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Hamburg Limanı hisselerinin bir bölümünü Çin merkezli Cosco'ya satmak istediği, koalisyon ortakları Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’in ise satışa karşı olduğu bildirildi. Alman basınında yer alan haberlere göre, Hamburg Liman otoritesinin satışın Alman ekonomisine zarar verebileceği konusunda uyarmasına rağmen, hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), FDP ve Yeşiller partisi yatırımı onaylayıp onaylamama konusunda bölünmüş durumda.

Hamburg Limanı’nda faaliyet yürüten lojistik firması HHLA ile Cosco Shipping Ports arasında yapılan görüşmeler sonunda, Çinli şirket limanda üç terminalden birinin yüzde 35'lik hissesini 65 milyon dolara satın almak için teklif vermişti. Limanın sözkonusu hissesinin Çinli şirkete satışı konusunda sürece dahil olan 6 bakanlığın tümünün bu hamleye karşı olduğunun belirtildiği haberlerde Sosyal Demokrat Partili Başbakan Scholz'un bu satışı gerçekleştirme konusunda kararlılığını sürdürdüğü ifade edildi.

BAĞIMLI KALACAĞIZ

Hamburg Limanı yetkililerine göre, Çinli şirketle anlaşma, Antwerp ve Rotterdam limanlarına karşı rekabette önemli bir adım olacak. FDP Meclis Grup Başkanı Christian Dürr, Çin’in Almanya’nın ticari ortağı olduğunu belirterek, “Ama Hamburg Limanı dahil otoriter bir rejimin hayati altyapımız üzerinde etki sahibi olmasını yanlış buluyorum. Ülkemizi bağımlı kıldığımızda neler olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz" ifadesini kullandı.

Yeşiller Partisi’nden Anton Hofreiter da, Almanya’nın son 20 yılda Rusya konusunda yaptığı hataları Çin ile ilişkilerinde tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayarak, "Hamburg Limanı'nın bir kısmını Çin'e satmak jeostratejik bir hata olur” değerlendirmesinde bulundu.

Alman hükümeti sözcüsü ise satış konusunda nihai kararın henüz verilmediği belirterek, Scholz’un satışta söz sahibi olan bakanlıklar ile henüz fikir alışverişinde bulunmadığını aktardı.

Cosco Shipping Ports, Çin devletine ait China Cosco Shipping Corporation'ın yan kuruluşu ve hisseleri Hong Kong borsasında işlem görüyor. Scholz'un G20 Liderler Zirvesi öncesi gelecek ayın başında bir heyetle Çin’i ziyaret etmesi bekleniyor.

***

Rusya örneğinden dersler çıkarılsın

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de yaptığı açıklamada Rusya örneğinden ders aldıklarını belirterek Çin ile ilişkilerde hammadde ve teknoloji gibi konularda ekonomik bağımlılıktan kurtulmak istediklerini söyledi. Brüksel'de AB üyesi ülkelerin liderlerini bir araya getiren iki günlük toplantının ardından konuşan Von der Leyen, Çin ile ilişkilerin etraflıca tartışıldığını belirterek bu ülkeyle gerilimin arttığına tanıklık ettiklerini dile getirdi. Von der Leyen ülkeyi yöneten Komünist Parti’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi’nde Devlet Başkanı Şi Cinping'in "iddialı rotasını" devam ettirme yönünde mesajlar verdiğini, Çin'in küresel etkisini ve Doğu Asya'da egemenlik kurma misyonunu sürdüreceğinin açık şekilde görüldüğünü ifade etti.