Asgari ücret komisyon toplantısından sonra bakanlık temsilcisinin kafa karışıklığına yol açan ifadelerine art arda açıklamalar geldi. 3 bin 100 ile 4 bin lira arasında rakamlar söylendi. DİSK Sekreteri Serdaroğlu yaşananlara ‘komedi’ dedi.

Ücret komisyonu komedi oynuyor

Emek Servisi

Asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan milyonların gözü kulağı asgari ücret komisyonundan çıkacak rakamdayken son toplantı kafa karışıklığına neden oldu. Çalışma Bakanlığı Genel Müdürü Nurcan Önder’in teklif ve taleplere yönelik açıklamalarına ardı ardına yalanlama geldi. Önder Çarşamba günü yapılan komisyon toplantısı sonrası Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) 3 bin 100 lira teklifte bulunduğu açıkladı. Ancak TİSK dün yaptığı açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını baz aldıklarını ve en az yüzde 21 zam teklifinde bulunduklarını açıkladı.

TİSK yaptığı açıklamada 3 bin 500 liranın üzerinde bir asgari ücret teklifi yönelttiklerini açıkladı. Önder Türk-İş’in 3 bin 900 lira teklifinde bulunduğunu açıklamıştı. Türk-İş’ten Önder’in açıkladığı rakamla uyuşmayan bir talep geldi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay dün yaptığı açıklamada toplumun beklentisinin en az 4 bin lira olduğunu ve bu rakamın kırmızı çizgileri olduğu açıklamasında bulundu.

Komisyon toplantısında hükümet kanadı da Hacettepe Üniversitesi’nin beslenme parametreleri kullanılarak asgari ücreti 3 bin 567 lira olarak tespit etti. TÜİK ise bu yıl bir kişilik asgari ücretin ne kadar olması gerektiğine dair ise verileri paylaşmayarak tepkileri üzerine çekti.

TÜİK enflasyonu yüzde 21 olarak açıkladı. Ancak açıklanan rakama kamuoyu siyasiler, sendikalar tepki gösteriyor. Bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG araştırma grubu enflasyonun en az yüzde 50 olduğunu belirtiyor. Öte yandan Türk-iş’de TÜİK’in enflasyon sepetinin kalabalık olduğunu ve işçilerin sepetinde 50-60 temel ürün olduğunu ve hesaplamada bu ürünlerin baz alınması gerektiğini belirtiyor.

Asgari ücret tespit komisyonu gelecek pazartesi ya da salı günü tekrar toplanacak. Türk-İş’in işveren ve hükümet tarafının teklif ettiği rakamlara evet demesi beklenmiyor. Son 19 yılda asgari ücret komisyon toplantılarının sadece 4’ünde uzlaşı gerçekleşti. 15 toplantıdan işçi tarafı mutsuz ayrıldı. Komisyonda hükümet, işveren ve işçi tarafını oluşturan 5 temsilci bulunuyor.

'TAM BİR KOMEDİ'

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederayonu (DİSK) Genel Sekreteri Adanan Serdaroğlu, komisyon toplantısı sonrası yapılan açıklamaları komedi olarak değerlendirdi. Konuşulan rakamlar bilimsel olmadığını ve gerçeklerden uzak olduğunu vurgulayan Serdaroğlu şöyle konuştu: “Asgari ücretin belirlenmesi konusunda yanlışlıklar nasıl başlamışsa sonuna kadar öyle devam ediyor. Asgari ücret belirleme yöntemi, komisyonu toplama yöntemi, TÜİK’in açıkladığı rakamlar hep yanlış. Bu kadar yanlışın olduğu yerde de doğru sonuç çıkmıyor zaten. Geçmiş dönemde de böyleydi bugün de böyle. Bu sene TÜİK asgari geçim tutarını dahi açıklamadı. Bakanlığı’n açıklaması 3 bin 567 lira. Yapılan açıklamada telaffuz edilen rakamlar vardı. Türk-İş’in 3 bin 900 lira, TİSK’in 3 bin 100 lira açıkladığına dair duyurular yapıldı. Bunlar taraflar tarafından yalanlandı. Komedi türünde bir basın toplantısı izledik. Bazı şeyler gizli saklı yapılmaya çalışılırsa böyle komik durumlara düşülür. Asgari ücret komisyon toplantısı sonrası açığa çıkan durum aslında olayın vahametini de ortaya koyuyor.”

'EN AZ 5 BİN 200 TL OLMALI'

DİSK olarak kendi taleplerinin 5 bin 200 lira olduğunu hatırlatan Serdaroğlu son olarak şunları söyledi: “Biz DİSK olarak ne 3 bin 100 ne de 3 bin 900’ün tartışılabilir rakam olduğunu söylemiyoruz. Biz açıkladığımız rakamın bile bugün yetersiz kaldığını söylüyoruz. Ancak en az 5 bin 200 lira olması gerektiğini söylüyoruz. DİSK’in raporunda zaten ayrıntılı olarak var. 3 bin 900 lira ya da 3 bin 100 lira neye dayanarak söyleniyor bunu kendileri de bilmiyorlar. TİSK’in yapmak istediği kendisini vergilerden kurtarıp devlete ödediğini işçiye ödeyerek asgari ücret maliyetini kendisi için düşürmeye çalışıyor. Herkes kendi hesabında, çıkarsal yaklaşımlar içerisinde davranıyorlar.”

Türkiye’deki bu yanlışlıkların giderilmesi, temelde bir asgari ücret düzenlemesi yapılmasından geçiyor. Asgari ücret uluslararası alanda nasıl belirleniyor, yanlışlıklar neler bunların ortadan kaldırılması lazım. Ayrıca asgari ücretle çalışan sayısı da çok yüksek. Bunun en düşük seviyeye indirilmesi lazım. Genel ücret belirlemesi gibi bu kadar önemli bir faaliyete dönüşüyor asgari ücret.

Yeni asgari ücret rakamı belirlendiği zaman bu rakamla milyonlar geçinecek. Çalışanların yüzde 60’dan fazlası bir oranı asgari ücretlia. Özel sektörde yüzde 74’lere dayanıyor bu oran.