SORU: 4 yıldır aynı firmada çalışmaktayım. Maaşım düşük olduğundan dolayı işten ayrılmak zorundayım. Tazminatımı da alarak nasıl ayrılabilirim?

YANIT: Ücretinizin düşük olduğu gerekçesiyle işten ayrılmanız istifa anlamına gelir ve istifa eden bir çalışan kıdem tazminatına hak kazanamaz. Bu ancak size ayrımcılık yapıldığını kanıtlamanızla mümkündür. Yani işveren diğer çalışanların ücretini artırıp, ortada hiçbir objektif neden yokken sadece size düşük ücret politikası uyguluyorsa bu işçi bakımından haklı bir fesih sebebi olabilir. Ya da iş sözleşmenizde ücret artışına ilişkin bir madde olduğu halde ücret artışı uygulanmıyorsa bu da haklı fesih sebebi olabilir. Ancak bunlar söz konusu değilse, sadece ücretiniz düşük olduğu gerekçesiyle işten ayrılırsanız yukarıda da belirttiğim gibi bu istifa anlamına gelecektir ve bu sebeple ayrıldığınızda kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. Bunların dışında İş Kanunu’nda işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı veren ve işçinin tazminatını alarak işten ayrılmasını sağlayan haller İş Kanunu’nun 24’üncü maddesinde sıralanmaktadır. Bu maddeyi inceleyiniz.

İŞVERENE FESİH BİLDİRİMİ Mİ GÖNDERMELİYİM?

SORU: Benim bir sorunum var, yardımcı olup fikir verirseniz çok sevinirim. 4 yıldır çalıştığım firmadan son 1 yıldır maaş alamamaktayım. Bu sebepten geçen hafta alacaklarımın ödenmesi konusunda şirkete ihtarname gönderdim. Fakat istifa ya da haklı sebepten fesih içeren bir detay yazmadım. Şu an bana çalıştığım yer “Madem ihtarname gönderdin, istifa et” diyor. Bu durumda fesih bildirimi göndermem gerekiyor sanırım. Mağdur olmamak için bir kere ihtarname gönderdim. Tekrar aynı ihtarnameyi fesih bildirimini de ekleyerek mi göndermeliyim, ne yapmalıyım?

YANIT: Bazı olağanüstü haller dışında işçinin ücretinin eksik ve/veya geç ödenmesi, üstelik bu durumun süreklilik arz etmesi işçi bakımından haklı bir fesih sebebidir. Üstelik siz 1 yıl gibi çok uzun bir süreden söz ediyorsunuz. İşverenin ücret alacaklarınızın ödenmesi konusunda kendisine gönderdiğiniz ihtarnameye karşı “Madem ihtar gönderdin, o halde istifa et” şeklindeki yaklaşımı son derece anlamsız ve yasal geçerliliği olmayan bir taleptir. Bu talebe karşılık olarak yapmanız gereken, işverene yine yazılı olarak (noter kanalı ile) iş sözleşmenizi İş Kanunu’nun 24/2’nci maddesi gereği sona erdirdiğinizi tebliğ eden bir fesih bildirimi yollamak olmalıdır. Ardından ücret ve varsa diğer işçilik alacaklarınız için arabulucu ve dava süreçlerini başlatmalısınız.