Doğalgaz ve elektrik zamlarına tepki gösteren MMO Başkanı Yunus Yener, “Ülkeyi yangın yerine çeviren yeteneksiz, bilgisiz siyasi kadrolar, sorunların daha da artmasına neden oluyor” açıklamasında bulundu.

Ücretler, hayat pahalılığın gerisinde

EKONOMİ SERVİSİ

Doğalgaz ve elektrik zamları, iktidarın yanlış uygulamalarıyla sürekli olarak artan enflasyon ve hayat pahalılığının rekor düzeylere çıkmasına yol açıyor. Yalnızca bu yılın ilk üç ayı içinde doğalgaz fiyatları yüzde 68-125, elektrikte ise yüzde 372-184 oranlarında arttı.

Zamlarla ilgili açıklama yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener “İzledikleri çağ dışı, bilim dışı, akıl dışı, politikalarla ülkeyi yangın yerine çeviren yeteneksiz, bilgisiz siyasi kadrolar, sorunların daha da artmasına neden olmaktadır” diyerek tepki gösterdi. Yapılması gereken acil düzenlemeleri sıraladı.

Yeni zamlarla enflasyon rekor kıracak

Yener, tüm ticari ve sınai işletmelerin doğalgaz ve elektrik faturalarındaki yükselişi sürekli olarak fiyatlarına yansıttığını belirterek, "Bu durum yeni zamlarla sürecek ve enflasyonun rekor düzeyde artışına yol açacaktır. Bu durumda TÜİK tarafından 4 Nisan’da açıklanacak enflasyon verilerine göre fiyat artışları yüzde 60’ları geçebilecektir; gerçekte ise tüketici fiyat artışları “resmi” açıklamaların üzerindedir ve dünyadaki en yüksek artış oranları söz konusudur" dedi.
Fahiş enerji zamları ve bunları izleyen diğer zamların izlenen dışa bağımlı politikalar ile serbestleştirme-özelleştirmelerin bir sonucu olduğunu vurgulayan Yener, "Dar gelirli çoğunluk başta olmak üzere bütün halkımızın hayatını ısınmadan geçim koşullarına kadar görülmemiş düzeylerde zorlamaktadır. Gerek asgari ücret, gerekse onun nispi olarak üzerindeki ücretler bu koşullarda erimekte, hayat pahalılığının çok gerisinde kalmaktadır" ifadelerini kullandı.

***

Acil yapılması gerekenler

► Çok büyük hızla yüksek oranlarda artan enflasyon göz önüne alınarak ücretler ve maaşlar her üç ayda bir artırılmalı.

► Enerji sektöründe ve tüm kamusal hizmetlerde özelleştirmelere son verilmeli.

► Enerji yoksullarına kamusal destekler artırılmalı ve genişletilmelidir. Düşük gelirli ailelere yapılan elektrik yardımının üst sınırı 150 kilovat saatten 240 kilovat saate yükseltilmeli.

► Enerji girdileri ve ürünlerindeki yüksek vergiler düşürülmeli, elektrik faturalarına eklenerek konut abonelerinden zorla tahsil edilen kayıp/kaçak bedeli ve dağıtım şirketlerine ilave kazançlar sağlayan tüm kalemler iptal edilmeli.

► Konutlarda temel ihtiyaçlardan olan elektrik, doğalgaz, su ve iletişim ile ilgili faturalardaki KDV ve Özel İletişim Vergisi kaldırılmalıdır.