Google Play Store
App Store

MEB, “Modern köleliğin eğitimdeki adı” denen ücretli öğretmenlik modelini kalıcılaştırdı. Ücretli öğretmen sayısı 2021’de 85 bine ulaştı. Eğitim Müdürlükleri, “Ücretli Öğretmenlik Duyurusu” ile yeni başvurular alacak.

Ücretli öğretmen değil modern köle

Mustafa BİLDİRCİN

AKP iktidarında en çok darbe alan alanların başında gelen eğitim, “Yaptım oldu” anlayışı ile hayata geçirilen istihdam politikaları ile daha da yara aldı. Öğretmenler, “sözleşmeli, ücretli” ve “kadrolu” ayrımcılığına tabi tutulurken mesleğin saygınlığı giderek daha da azaldı. Öğretmenlik mesleğine kariyer basamakları getiren uygulama ise eğitimcilerin tepkisini daha da artırdı.

Öğretmenler ayrımcılığa karşı seslerini yükseltirken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ücretli öğretmenlik modelini kalıcılaştıracak yeni bir uygulamaya daha imza attı. İl milli eğitim müdürlükleri, “Ücretli öğretmenlik başvurularının başladığını” duyurdu.

ÖNCELİK 2021-22 DÖNEMİNE

Duyuruda yer alan bilgiye göre, ücretli öğretmen olmak isteyen adaylar, başvurularını e-Devlet üzerinden yapacak. 2021-2022 eğitim öğretim yılında ücretli öğretmen olarak görev yapanlar başvurularda öne alınacak. 2021-2022 döneminde okullarda görev yapanların ataması bitince, kalanlar üniversite diploma notu üstünlüğüne göre alınacak.

ÖĞRETMENİN ÜCRETLİSİ-SÖZLEŞMELİSİ OLMAZ

MEB’in ücretli öğretmenlik modelindeki ısrarını değerlendiren Eğitimci Özgür Bozdoğan, “İktidarın sözcüleri ve Milli Eğitim Bakanı Özer günlerdir Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlerin 60 yıllık beklentisinin karşılandığını söylüyor. Oysa yaşanan gerçeklik tam tersi” dedi. Ücretli öğretmenliğin geçici ve istisnai bir uygulama olması gerektiğini kaydeden Bozdoğan, “Ücretli öğretmenlik kalıcı hale getirilirken diğer taraftan da öğretmenler kariyer sınavına girmeye zorlanıyor. Toplamında öğretmenlik ciddi şekilde saldırı altında ve mesleğimizi savunmak bugün için öncelikli görevimiz. Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi, uzmanı veya başöğretmeni olmaz” diye konuştu.

UTANÇ TABLOSU

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ise ücretli öğretmenlik uygulamasının, “Kaçak işçi çalıştırmanın ve modern köleliğin eğitimdeki adıdır” şeklinde değerlendirdi. Güvenceli istihdamın Anayasal bir hak olduğunun altını çizen Özbay, şunları söyledi:

“100 bine yakın öğretmenin asgari ücretin bile altında, tatil ve rapor hakları dahi olmadan, örgütlenme özgürlüğü elinden alınarak, ders başı ücretle çalıştırılması, başlı başına öğretmenliğe hakarettir. Bu utanç tablosunu, ‘Kadroya gerek yok, kadrolunun olmadığı yerde ücretliyle sorunu çözüyoruz’ diye pişkince öven bir Milli Eğitim Bakanı’nın olması da bu rezaleti pekiştirmektedir. Sendika olarak altını çiziyoruz, öğretmen öğretmendir! Sözleşmelisi, ücretlisi, kadrolusu, uzmanı, adayı olmaz! Dünyada Başöğretmen sıfatlı bir liderin kurduğu tek ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde öğretmeni köle olarak gören bu gelecek düşmanı zihniyet, hepimizin mücadelesiyle tarihe karışmak zorundadır.”

***

REKOR SAYI

2021-2022 eğitim öğretim yılında ücretli öğretmen sayısı 85 bin 513’e ulaştı. İstanbul’un 25 bin 469 ile en yüksek ücretli öğretmen sayısına sahip kent olduğu, Ankara’da ise 5 bin 19 ücretli öğretmenin görev yaptığı bildirildi.