Plastik alışveriş poşetlerinin tüketiciye en az 25 kuruştan satılmasını içeren Çevrenin Korunmasına Yönelik Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı.Ücretli poşet uygulaması 1 Ocak’ta başlayacak

Ücretli poşet için geri sayım

Çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler 1 Ocak’tan itibaren tüketiciye ücret karşılığı verilecek. Poşetler en az 25 kuruş olacak ve fiyatlar her yıl güncellenecek. Poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satıcıya idari para cezası kesilecek.

BİSİKLET YOLU ZORUNLULUĞU
1 Haziran 2019’dan itibaren yeni imar planlarında, bisiklet yolları ve bisiklet park istasyonları bulunması zorunlu oldu. Topoğrafya ve arazi eğimi nedeni ile bisiklet yolu yapılamayan yerlerde ise yaya yolları düzenlenecek.

Aynı düzenleme içnde yer alan emisyon cezaları artırıldı. Cezalar şöyle: “Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine bin 250 Türk Lirası, ancak aynı aracın yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olması durumunda motorlu taşıt sahibine 2 bin 500 Türk Lirası idari para cezası verilir.”

İLK UYGULAMA 2003'TE
Plastik poşete ücret uygulaması son zamanlarda tüm dünyaya damgasını vuran bir gelişme. Amerika Birleşik Devletlerinden Hindistan’a, Hindistan’dan Fas’a uzanan birçok ülkede idari kurullar plastik kirliliğinin yarattığı problemleri kontrol ederken, plastik veya en bilinen hâliyle straforu yani köpük ambalajı yasakladı. Avustralya’nın Tazmanya eyaletinde bir şehir olan Coles Bay, 2003 yılında Avustralya’da tek kullanımlık plastik poşetleri yasaklayan ilk şehir oldu. İlk sene toplamda 350 binden az plastik poşet kullanıldı. Etiyopya, 2011 yılında tek kullanımlık alışveriş poşetlerin üretimini ve ithal edilmesini yasakladı. Bu yasak tesadüfen Etiyopya Yeşil Büyüme Stratejisi çerçevesinde rüzgâr ve jeotermal enerji projelerinin geliştiği zamana denk geldi.