Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün havaalanlarında ücretsiz hizmet verdiği halde havaalanı işletmelerine kira ödediği ortaya çıktı. 1 milyon 522 bin TL’si özel havalimanı işletmelerine olmak üzere bir yılda toplam 3 milyon 90 bin TL kira ödendi.

Ücretsiz hizmet verip üstüne kira ödediler

İSMAİL ARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ücretsiz meteorolojik bilgi hizmeti vermek için havalimanlarında kullandığı yerlere toplam 3 milyon 90 bin TL kira ödedi.

Sayıştay’ın denetim raporunda, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının kriterlerine göre, her havalimanında meteoroloji ofisinin bulunmasının zorunlu olduğuna dikkat çekilerek MGM’nin uçuş için zorunlu meteorolojik bilgi hizmetlerini verdiği belirtildi. Raporda MGM’nin bu hizmet karşılığı kâr elde etmediği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuruluş kanunu ve uluslararası antlaşmalar çerçevesinde yerine getirdiği ve kâr unsurunun bulunmadığı meteorolojik hizmetleri için, DHMİ ve diğer özel havaalanı işletmelerine kira ödediği görülmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 3254 sayılı kuruluş kanunu gereği havacılık destek hizmetleri vermekte olup, bu hizmetlerinin karşılığında herhangi bir kâr elde etmemektedir.”

YASAL DEĞİL

Kira ödemelerinin yasal dayanağı bulunmadığına vurgu yapılan denetim raporunda “MGM bu hizmetleri kâr içeren bir ücret karşılığında kullanıma sunmadığı için, verdiği hizmetlerin yanı sıra kira ödemesinin yasal dayanağının bulunmadığı düşünülmektedir” ifadelerine yer verildi. Sayıştay raporunda, MGM’nin meteorolojik hizmetleri için, DHMİ ve diğer özel havaalanı işletmelerine “kira ödememesi gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.

Sayıştay’ın denetim raporlarına göre MGM, kamu tarafından işletilen havalimanlarına da 1 milyon 568 bin TL kira ödedi. Denetim raporunda “Özelleştirilen meydanlardaki MGM kira ve diğer masraflarının fatura tutarları ise DHMİ Genel Müdürlüğüne Kurumca intikal ettirilerek yine meteorolojik maliyetler olarak MGM adına yapılan tahsilattan kesilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Özel meydan işletmelerine de 1 milyon 522 bin TL kira ödemesi yapıldı.

ATATÜRK HAVALİMANI’NA 873 BİN TL

Atatürk Havalimanı’nda TAV Şirketi’ne aylık 13 bin 387 Euro kira ödendi. Atatürk Havalimanı’nda TAV A.Ş’ye yıllık ödenen kiranın TL karşılığının ise 873 bin 847 TL olarak belirtildi. 2018 yılında Esenboğa TAV A.Ş’ye toplam 223 bin 141 TL, Dalaman ATM’ye toplam 291 bin 473 TL, Antalya Fraport A.Ş.’ye ise toplam 134 bin 388 TL kira ödendiği Sayıştay denetçileri tarafından tespit edildi.