Rahim ağzı kanserine karşı HPV aşısının ücretsiz olması için başlatılan hukuk mücadelesi sürüyor. Kadınlar, sürecin olumlu şekilde sonuçlanmasını bekliyor.

Ücretsiz HPV aşısı için mücadele devam ediyor

Nisa KÜÇÜK

Bir üniversite öğrencisinin kendisinin ödeyerek yaptırdığı HPV aşısının devlet tarafından karşılanması talebiyle açtığı dava devam ediyor. Ankara 62’nci İş Mahkemesi'nde görülen son duruşma, 13 Ekim’e ertelendi. Mahkeme heyeti, üç doz yapılması gereken HPV aşısının 2021 yılındaki ücretini öğrenmek için Ticaret Odası'na, Eczacılar Birliği'ne, Tıbbı İlaç Kurumu'na ve Sağlık Bakanlığı'na yazı yazmayı kararlaştırdı.

Duruşmada savunma yapan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Avukatı Hediye Gökçe Baykal, HPV aşısının kritik önemine dikkati çekti. Jinekoloji doktorunun önerisiyle aşı olan müvekkilinin aşı bedelinin karşılanmasını talep eden Baykal, dosyanın bilirkişi tarafından incelenmesini istedi. İş mahkemelerinin bu konuda aldığı emsal kararları hatırlatan Baykal, "Dosyanın üç kişiden oluşan bir bilirkişi heyeti tarafından incelemesini istedik. Dosyayı, bir kadın doğum uzmanı, bir eczacı ve bir sosyal güvenlik uzmanı inceleyerek görüş verecek" dedi.

Umutlu olduklarını kaydeden Baykal, şunları ifade etti:

"HPV, her kadının olması gereken çok önemli bir aşı. HPV aşısı, kadınlarda rahim ağızı kanserini önlediği için 9 yaşından itibaren tavsiye ediliyor. Amacımız bu konu hakkında kamuoyu oluşturmak, farkındalık yaratmak. Bu konuda farkındalığın arttığını da düşünüyorum. Derneğe bu konuda başvuran birçok kadın var. Bunun dışında kadınlar bireysel de dava açabiliyor. Umarım, devlet bu aşının ücretsiz olmasını politik olarak benimser ve her kadın bu aşıya ücretsiz bir şekilde ulaşır."

Rahim ağzı (serviks) kanseri kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanser türü. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde her yıl ortalama 311 bin kişi bu kanser nedeniyle yaşamını yitiriyor.