Bir kadının rahim ağzı aşısının devlet tarafından karşılanması ve bu aşı için ödediği bedelin iadesi talebiyle açtığı dava sürüyor.

Ücretsiz HPV aşısı mücadelesi sürüyor: “İktidar çizdiği 'ideal'den farklı yaşayanları cezalandırıyor”

Ayşegül UÇAR

Rahim ağzı aşısı (HPV) yaptırmak için ödediği bedelin iadesi ve bu aşının bedelsiz olarak yapılması için bir kadının açtığı davanın duruşması yapıldı.

Duruşma hakimi sayısız emsal niteliğinde iade kararı olmasına karşın konuyu rapor hazırlaması için bilirkişiye gönderdi. Ankara 16. İş Mahkemesi’nde görülen davanın bir sonraki duruşması 23 Mayıs’ta yapılacak.

İKTİDAR CEZALANDIRIYOR

Duruşmadan sonra davaya müdahil olan Sol Feminist Hareket'ten Gizem Özdem, 1996 doğumlu olan müvekkilin, 2022 yılı içerisinde Rahim Ağzı Kanseri’ne karşı koruyucu aşı yaptırmak üzere başvurduğunda, aşıları ücretsiz olarak alamayacağını, SGK’nın bu aşıların bedelini ödemediğini ancak kendi parasıyla alabileceğini öğrendiğini anımsattı. Özdem, kadının aşıyı satın aldıktan sonra ise yargı yoluna başvurduğunu belirtti.

HPV aşısının göz ardı edilemeyecek oranda Rahim Ağzı Kanseri’ne karşı koruduğu ve HPV enfeksiyonunun tedavisinin olmadığını anımsatan Özdem, “Bu hastalıklardan korunmak için üç doz HPV aşısı yapılması hastalığa karşı önemli bir tedbir iken aşı bedelinin SGK tarafından karşılanmamasının hiçbir ekonomik ve hukuki gerekçesi yoktur. İktidar, çizdiği “ideal”den başka bir hayat sürdürenleri sağlık hakkı tanımayarak adeta cezalandırıyor. Bizler siyasi iktidarın bu tavrını tanımıyoruz” dedi.

HPV aşısının 2500-3000 TL arasında satın alınabildiğini de bildiren Özdem, kansere yol açan ve tedavisi de mümkün olmayan virüsten korunmak için kadınların maddi olanaksızlıklar nedeniyle önlem alamadığını söyledi.