SORU: Hüseyin Bey Merhaba.

9 yıldır çalıştığım firmada yaklaşık 4 aydır ‘kısa çalışma ödeneği’ kapsamında evdeyim.

Bir kaç sorum olacak size, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Temmuz ayı sonunda ‘KÇÖ’ iktidar tarafından eğer yine uzatılırsa bu süreçte ikinci bir işte sigortalı ve/veya sigortasız olarak yasal açıdan çalışabilir miyiz ? Tazminatımız bir tehlikeye girer mi ? Yine aynı şekilde, ola ki KÇÖ uzatılmadı, işveren bizi ücretsiz izine yolladı, yine ikinci bir işte sigortalı ya da sigortasız çalışmamızın önünde yasal açıdan bir engel var mıdır ?

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Cevap: Merhaba

Sorunuza iki yönlü olarak yanıt vermek gerekiyor;

Birincisi kısa çalışma ödeneği:

Kısa çalışma ödeneğinin amacı kriz dönemlerinde belirli bir süre, işverene ücret ödememek işçiye de ücret geliri sağlamaktır. İşveren işçiyi bu süre içerisinde çalıştıramaz veya kısmen çalıştırabilir. Aksi halde ödenek kesilir, işverene de idari para cezası uygulanır. Dolayısı ile sizin kısa çalışma ödeneği uygulanan mevcut işyerinde çalışmanız mümkün değildir.

Ücretsiz izin konusuna gelince;

Ücretsiz izin aslında yasamızda çok sınırlı yer bulan bir uygulama olmakla birlikte bu pandemi döneminde geçici olarak çıkarılıp ancak şimdi 1 yıl daha cumhurbaşkanınca uzatılabilecek bir düzenleme halini aldı. İşçinin 1 yıl boyunca günde 39 TL harçlıkla ücretsiz izne sevk edilmesi kabul edilebilir bir şey değildir. Ben kendi görüşüm olarak (pek çok hukukçu da böyle düşünüyor) işçinin bu nedenle iş sözleşmesini sona erdirip kendisine çalışabileceği iş ve ücret ödeyecek bir işverenle çalışmasının mümkün olduğu görüşündeyim. Özetle ücretsiz izne sevk edilen işçi bu nedenle işten ayrılıp ücret geliri elde edebileceği bir başka işverenle çalışabilir. Kıdem tazminatına da hak kazanır.

İyi günler.

BANA AYLIK VE RESMİ TATİL VERMİYORLAR

SORU: Bana aylık ve resmi tatil vermiyorlar

İyi akşamlar hocam. Bir Yaşlı bakım merkezinde bekçi olarak bir dolu bir boş 1 yıldır çalışıyorum. Öğleden sonra saat 4'ten sabah saat 10, 11, 12'ye kadar duruyorum. Dolayısıyla fazla da çalışmış oluyorum. Bana aylık ve resmi tatil vermiyorlar. Ben işverene bunları söyleyince bir gün dinleniyorsun. O yüzden olmaz diyorlar. 1. Sizce dogru mu bu uygulama? 2. Bekçi iken boya, tamir, tadilat ve kaynak işleri yaptırıyorlar. Bunlardan da ücret vermiyorlar. Ben bekçiyim bu tip farklı işler yaptırabilirler mi?

Teşekkürler.

Cevap: Merhaba

İş süreleri Kanunumuzda haftalık olarak düzenlenmiştir. Buna göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Haftada 45 saati çalışıp dolduran işçi haftada 1 gün hafta tatiline hak kazanır. Haftalık çalışmanız 45 saati aşıyorsa bu süreler fazla mesai olarak hesaplanıp, karşılığı buna göre saat başına %50 zamlı ödenmelidir. Kendi görevinizin dışındaki işlerin size yaptırılması yasal değildir. Bu işleri yapmak zorunda değilsiniz. Dolayısı ile bu duruma itiraz edebilir, işveren bu konuda ısrarcı olursa iş sözleşmenizi haklı nedene dayanarak sona erdirebilirsiniz.

İyi günler.