Ülkenin dört bir yanında sendikalaştıkları için ücretsiz izne gönderilen işçiler direniyor. Son olarak Sinbo’da 6 işçi fabrikanın önünde direnişe geçti.

Ücretsiz izne karşı mücadele büyüyor

EMEK SERVİSİ

Sendikalı oldukları için ücretsiz izne çıkarılan işçiler, yurdun dört bir yanında işlerine geri dönmek için mücadele ediyor. Son olarak İstanbul Haramidere’deki Sinbo Fabrikası’nda ücretsiz izne çıkarılan 6 işçi, fabrika önünde direniş başlattı.

Küçük ev aletlerinin üretildiği fabrikada Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) ile örgütlenme faaliyeti yürüten işçiler, 2 ay önce ücretsiz izne çıkarılmıştı. Fabrika yönetimi, sendikalı işçilerin ücretsiz iznini 2 ay daha uzattı.

Bunun üzerine işçiler, dün fabrika önünde bir açıklama yaparak direnişe başladıklarını duyurdu.


SENDİKALI OLMAK HAKTIR

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Patronlara kıyak geçen iktidar, işçi ve emekçilerin köleliğini derinleştiren saldırılarına her gün yenilerini ekliyor. Bu saldırıların son dönemlerdeki biçimi ise ücretsiz izin uygulamasıdır. Patronlar işçileri daha fazla sömürmek, kuralsız çalışmayı derinleştirmek, en ufak hak talebini dahi bastırmak için ücretsiz izin saldırısını kullanıyor.” Fabrika yönetiminin salgına karşı önlem almadığına vurgu yapılan açıklamada, “Arkadaşlarımızı ölümle burun buruna çalışmaya zorlarken hakkını arayan işçileri ücretsiz izinle sindirmeye çalışıyorlar. Sendikalı olmak haktır. Biz ücretsiz izin saldırısını kabul etmedik, etmeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

TOMİS üyesi işçiler, taleplerini şöyle sıraladı: “Ücretsiz izin saldırısı sonlandırılsın, tüm çalışanlara iş ve gelir güvencesi sağlansın. Salgın önlemleri çerçevesinde tüm çalışanlara ücretli izin verilsin. Sendikal örgütlenmeye dönük saldırılar son bulsun. İşçilerin hak mücadelelerini engellemeye çalışan patronlara ağır yaptırımlar uygulansın.”

***

ucretsiz-izne-karsi-mucadele-buyuyor-806648-1.

SİNBO TEK DEĞİL

Yalnızca Sinbo’da değil, çok sayıda işyerinde sendikalaşan ya da sendikasını değiştiren işçiler ‘ücretsiz izin’ uygulamasıyla karşılaştı, karşılaşıyor. Bu işyerlerinden bazıları şöyle:

♦ İzmir Kemalpaşa’daki Gates Hortum Sanayi Fabrikası’nda 17 işçi, DİSK Lastik-İş Sendikası’na üye oldukları için 5 ay önce ücretsiz izne çıkarıldı. Fabrikanın İŞKUR üzerinden 120 yeni işçi aldığı öğrenildi.

♦ Kocaeli Çayırova’daki Systemair HSK Fabikası’nda 50’ye yakın işçi, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için ücretsiz izne gönderildi. İşçiler, bir ayı aşkın süredir direnişte.

♦ Tekirdağ’da Zara, H&M gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapan Beks Çorap Fabrikası’nda işçiler, Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’ndan istifa ederek Türk-İş’e bağlı TEKSİF’e üye olmaya karar verdi. Bu karara öncülük eden 3 işçi ücretsiz izne gönderildi.

♦ Urfa’daki Özak Tekstil Fabrikası’nda da Öz İplik-İş’ten istifa ederek DİSK Tekstil’e üye olan işçilerden 25’i ücretsiz izne çıkarıldı. Patron bu işçilerin yerine İŞKUR’dan 60 yeni işçi aldı.