'Ucube davası'nda hakim değişti, Erdoğan mahkumiyetten kurtuldu

Ucube davasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tazminata mahkum eden mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararına uyarak tazminat cezasını kaldırdı. Tazminat cezası veren hakimin değiştirildiği ortaya çıktı. Önceki hakimin verdiği 10 bin liralık tazminat cezası ucube sözü hakaret olmadığı gerekçesiyle Yargıtay tarafından bozulmuştu.

İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Erdoğan ve Aksoy’un avukatları katıldı.

DHA'nın bildirdiğine göre, Aksoy’un avukatı Turgut Kazan, eski ifadelerini tekrar ettiklerini belirtti. Kazan, “Türkiye’de Cumhurbaşkanına karşı da adalet aranabileceğini göstermeniz için direnme kararı vermenizi talep ediyoruz.” dedi.

Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız ise Yargıtay’ın ucube sözünün eleştiri kapsamında olduğunu ve kişiliği zedeleyen ifade olmadığı yönündeki bozma kararını hatırlattı. Yıldız, bozma kararına uyularak davanın reddedilmesini istedi.

Hakim Ayşe Çiçek Erbay, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin bozma kararına uyularak yargılamaya devam kararı verdi. Hakim Erbay taraflara tekrar söz hakkı tanıdı.

Avukat Kazan bu kez, “Söyleyecek sözüm yok. Zaten umudum da yoktu.” şeklinde konuştu. Erdoğan’ın avukatı Yıldız da ret kararı verilmesi talebini tekrarladı.

Mahkeme de Yargıtay’ın kararına uyarak tazminat talebinin reddine karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakan olduğu dönemde 8 Ocak 2011 günü Kars’taki miting konuşmasında heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yaptığı ‘İnsanlık Anıtı’ adlı heykel için ucube nitelemesinde bulundu. Bu ifade üzerine Aksoy, hakaret gerekçesiyle Erdoğan hakkında 100 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada mahkemenin önceki hakimi Zarife İlhan, 3 Mart 2015 tarihinde kısmen kabul kararı vererek Erdoğan’ı 10 bin lira tazminata mahkum etti. 2 Nisan’da da gerekçeli karar çıktı.

Erdoğan’ın avukatlarının itirazı üzerine dosya 12 Mayıs’ta Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne gönderildi. 22 Mayıs tarihinde de dosya Yargıtay’a ulaştı.

17 Haziran’da da bozma kararı verildi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, oy çokluğu ile ucubenin eleştiri kapsamında kaldığını, kişiliğe yönelik saldırı olmadığını, sanatçı ve siyasilerin eleştirilere açık olması gerektiğini belirterek davanın kısmen kabul edilmenin yerinde olmadığına karar verdi.

HAKİM DEĞİŞTİ

Davada, Erdoğan’a tazminat cezası veren hakim Zarife İlhan’ın bu karardan sonra yerinin değiştirildiği öğrenildi. İlhan’ın aynı adliyede başka bir mahkemeye üye hakim olarak görevlendirildiği kaydedildi.

AKSOY’UN AVUKATINDAN KARARA TEPKİ

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un avukatı Turgut Kazan, basın mensuplarına kararı değerlendirdi. Kazan, mahkemenin kararına ve hakimin değiştirilmiş olmasına tepki gösterdi. Hakimin neden değiştirilmiş olabileceğinin nedeninin yeteri kadar açık olduğunu ifade eden Kazan, “Daha önceki hakimin başına geleni gören bir hakim direnme kararı verebilir mi?” dedi.

Kazan, Yargıtay’ın 25 gün içerisinde görülmemiş bir hızla bozma kararı verdiğini söyledi.