Eserini 'ucube' olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açtığı dava Yargıtay kararıyla reddedilen heykeltıraş Mehmet Aksoy Sputnik’e konuştu. Karara şaşırmadığını ifade eden Aksoy, “Beni asıl üzen hukuk ilkelerinin çiğnenmiş olması. Sanatçı rastgele küçümsenemez ve aşağılanamaz” dedi.

'Ucube' davası reddedilen heykeltıraş Aksoy: Hukuk ilkeleri çiğnendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde Kars’ta yaptığı bir mitingte heykeltraş Mehmet Aksoy’un ‘İnsanlık Anıtı’nı ‘ucube’ olarak nitelendirmişti. Şehrin Ermenistan sınırına yakın bir bölgesinde bulunan heykel yıkılmış ve Aksoy’un, Erdoğan hakkında açtığı 100 bin TL'lik tazminat davası 3 Mart'ta karara bağlamıştı. Davayı kısmen kabul eden mahkeme, Erdoğan'ın, heykeltıraşa 10 bin TL manevi tazminat ödemesine karar vermişti. Ardından Yargıtay davayı bozmuştu. Yeniden yargılamada ise bu davanın reddine karar verildi.

Konuya ilişkin Sputnik’e konuşan Mehmet Aksoy, bu kararı beklediğini söyleyerek, durumu şöyle değerlendirdi:

“Yargıtay’ın kararı hangi gerekçeye dayandırdığı belli değildi. Bundan önceki mahkemenin gerekçeli kararı ise gerçekten hukuk açısından örnek ve önemli bir karardı. Sanatçıya öyle rastgele paspal muamelesi yapılamaz, küçümsenemez ve aşağılanamaz.”