Mersin’deki 32 katlı gökdelenle ilgili tartışma, müteahhit firmanın kat yüksekliğini azaltacağını söylemesiyle hız kazandı. Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, ‘Ruhsatta imzam yok’ dedi sonra da ruhsat verildiğini kabul etti.

‘Ucube’ gökdelen bilmecesi
Fotoğraf: BirGün

Abidin YAĞMUR

Mersin sahiline yapılmak istenen ancak betonlaşmaya neden olacağı gerekçesiyle “ucube” olarak nitelendirilen gökdelenle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Mersin’in Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, İmar ve Şehircilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Yaser Gündüz ve İmar ve Şehircilik Müdürü Arzu Bitigen Saylam ile birlikte dün toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Tarhan, 32 kata izin veren inşaat ruhsatında kendisinin imzası olmadığını, kendi döneminde o ruhsatı yenileyen belediye personelinin arkasında olduğunu söyledi. Tarhan, konunun kamuoyunda tartışılması üzerine inşaat şirketi yetkilileri, hak sahipleri, mimarlık şirketi yetkilileriyle görüştüklerini ve müteahhit firmanın 32 kattan vazgeçtiğini, daha alçak bir bina yapmayı kabul ettiğini açıkladı.

Tarhan, kendisine yöneltilen “2016 yılında neden müdahil olmadınız? Müteahhidi kat yüksekliğini düşürmesi konusunda o zaman ikna edebilir miydiniz” sorusuna da yanıt vermedi.

İSTESEYDİ İZİN VERMEZDİ

“Gökdelen inşaatına ruhsat 1980’de verilmiş” diyen Tarhan'ın ardından da 2016’da ve 2022’de ruhsat yenileme verdiklerini kabul etmesi yeni bir tartışmanın kapısını araladı.

Süreci takip eden eski bir belediyeci mühendis, 1980 yılında verilen ruhsatın 1995 yılında hükmünü kaybettiğini, belediye tarafından inşaata 2016 yılında sıfırdan ruhsat verildiğini söyledi. 2016 yılında o bölgede 32 kata izin vermenin dönemin imar yönetmeliğine uygun olup olmadığının soruşturulması gerektiğini belirten eski belediyeci, "Neşet Tarhan bunu açıklamalı. Tarhan isteseydi 2016'da 32 kata izin vermezdi ama 32 kat iznini 'ruhsatta imzam yok' diyen Tarhan verdi. Tarhan, Mezitli'de prensip olarak en fazla 10 kata sıcak bakıyor. Bu prensip kararı uygulanmış bugüne kadar. Şehrin her yerinde 10 kat, en fazla 15 kat iken burada niye 32 kat? Bu dikkat çekmez mi? 2016 yılında bu 32 kat teklifi geldiğinde hayır diyebilirdi" ifadelerini kullandı.

***

‘ROMANTİK TEPKİLER’ DEMİŞTİ

Adnan Menderes Bulvarı cepheli bir parselde 32 katlı binaya izin verilmesi ve inşaat şirketinin çalışmalara başlaması Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de tartışma konusu olmuştu. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, gelen tepkileri “romantik tepkiler olarak nitelendirmiş, söz konusu parsele 1980’li yıllarda 32 kat izin verildiğini, şimdiki Belediyesi yönetimiyle ilgisinin olmadığını ileri sürmüştü. Tarhan dileyenler mahkemeye gidebilir derken Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 32 katlı binanın uygun bulunmadığını ve mahkemeye gideceklerini duyurmuştu.