Derinleşen ekonomik krizin bilançosu ağır oldu. Başkanlık sistemi ile geçen dört yılda 479 bin 736 esnaf ekmek teknesini kaybederken 2018'den bugüne 248 bin 867 şirketin de kapısına kilit vuruldu.

Ucube sistemin ağır bilançosu: Dört yılda yarım milyon esnaf battı
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Allah’ın bir lüftu’ olarak görülen 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tam anlamıyla ülkeyi harabeye çevirdi. Muhalefetin "ucube sistem" dediği yeni rejim eğitimden sağlığa, insan haklarından ekonomiye her alanda çuvalladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, başkanlık sisteminin dördüncü yılında, Türkiye’deki toplu iflaslara dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni sistemi, “Zenginlik ve refah” olarak sunduğunu anımsatan Ağbaba, “Aradan geçen dört yılda derinleşen ekonomik kriz nedeniyle refahın ve zenginliğin yerini artan iflaslar aldı” dedi.

Ağbaba’nın çalışmasına göre, Türkiye’de sistem değişikliğinin yaşandığı 2018 yılından bugüne yarım milyona yakın esnaf işini kaybetti. 2018 yılından Mayıs 2022’ye kadar geçen sürede 479 bin 736 esnaf meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas etti. Verileri değerlendiren Ağbaba, ekonomik krizin, “Önlenemez bir buhrana” dönüştüğünü söyledi.

ucube-sistemin-agir-bilancosu-dort-yilda-yarim-milyon-esnaf-batti-1040883-1.

YARIM MİLYON İFLAS

Verilere göre, 2022 yılının ilk yarısında meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı ise 58 bine dayandı. Yalnızca Haziran’da iflas eden esnaf sayısı 10 bin 826 olarak kayıtlara geçti. Haziran 2022’de yaşanan toplam iflas sayısı yılın ilk yarısındaki yüksek iflas sayısı oldu. Mayıs ayında toplam iflas sayısı 8 bin 322 iken iflas sayısı son bir ayda yüzde 30 artarak 10 bin 826’ya çıktı.

Sayıların kaygı verici boyuta ulaştığını ifade eden Ağbaba, şunları söyledi:

“Artan döviz kuru, yüksek maliyetler ve enflasyonun son 24 yılın zirvesine çıkması şirketleri ve ticari işletmeleri tek tek kapanmasına neden oldu. 2018 yılından 2022 Mayıs ayına kadar toplamda 248 bin şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi tasfiye edilerek veya kapanarak iflas etti. İşletmelerin borç yükü ve artan maliyetleri de göz önüne alındığında toplu iflaslardaki artış ne yazık ki kaçınılmaz hale gelecektir. En nihayetinde ülke ekonomisi yaşanan iflaslar neticesinde tamamen durma noktasına gelecektir.”