Üçüncü Havalimanı inşaatında çalışan yaklaşık bin 500 işçi, eylem yaparak kötü çalışma koşullarını ve hak gasplarını protesto etti

Üçüncü Havalimanı’nda yüzlerce işçi isyan etti

Kötü çalışma koşulları ve iş cinayetleriyle sık sık gündeme gelen İstanbul Üçüncü Havalimanı inşaatında önceki gün yüzlerce işçi yol kesip eylem yaparak kötü çalışma koşullarını ve yapılmayan ödemeleri protesto etti.

SoL’un haberine göre yaklaşık bin 500 işçi, servislere binmeyerek yolu kapattı. İGA yetkilileri, keyfi uygulamalara, kötü çalışma koşullarına ve yapılmayan ödemelere tepki gösteren işçileri ‘sakinleştirmeye’ çalıştı.

Servisler yetersiz
İnşaatta işçi servislerinin saatinin 17.00’den 18.00’e alındığı, bu sayede işçilerin daha çok çalıştırılmasının amaçlandığı belirtiliyor. Buna karşın servislerin yetersiz olduğu ve işçilerin servislere yetişemediği, keyfi değişiklikler sebebiyle sürekli sorunlar yaşadığı ifade ediliyor.

İşçiler aç yatıyor
Uzun süredir yemeklerle ilgili de ciddi sorunlar yaşayan işçiler, yemeklerin giderek kötüleştiğini söylüyor. Servis saatlerindeki sorunlar nedeniyle işçilerin akşamları yemekhaneyi kullanamadıkları ve aç yatmak zorunda kaldıkları kaydediliyor.

Taşeronlar AGİ’leri cebe indiriyor
Üçüncü Havalimanı inşaatında çalışan işçiler, kendilerine verilmesi gereken asgari geçim indirimi (AGİ) ödemelerinin taşeron firmalara verildiğini, ancak bu parayı taşeron firmalardan alamadıklarını belirtiyor. İşçiler ödemelerin yapılmamasına tepki gösterirken, yetkililerse ‘Biz parayı taşeronlara verdik, gerisine karışamayız’ diyor.

İş cinayetleri
Binlerce işçinin çalıştığı Üçüncü Havalimanı inşaatı, daha önce de kötü çalışma koşulları ve iş cinayetleriyle pek çok kez gündeme geldi. İnşaatın başladığı 2014 yılından bu yana yaşanan iş cinayetlerinin küçük bir kısmının medyaya yansıdığı, gerçek sayının daha fazla olduğu, ölümlerin gizlendiği belirtiliyor.