Geride kalan yılda yoksullar daha da yoksullaşırken zenginler servetlerine servet kattı. Yaklaşık bir milyar kişi açlıkla boğuşurken dünyanın en zengin 10 kişisi milyarlara hükmetti. Sadece Tesla’nın CEO’su Elon Musk bir yılda tam 121 milyar dolar gelir elde etti.

Uçurum derinleşti

Dış Haberler Servisi

Dünyanın en zengin 10 kişisi bir yıl içinde servetlerini yaklaşık 400 milyar dolar artırdı. Küresel gelir dağılımında pastanın en büyüğüne sahip Elon Musk, yılın sonunda 121 milyar dolar daha kâr elde ederek aynı zamanda servetini en çok artıran isim oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, bu yıl dünyada açlık sınırında yaşayan kişi sayısı 811 milyonla en yüksek orana ulaşırken birkaç kişinin elde ettiği servet, yaratılan eşitsizliğin boyutlarını gözler önüne serdi.

ucurum-derinlesti-962211-1.

MUSK VE BEZOS İLK SIRALARDA

ABD'de yayımlanan 2021 Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, Tesla ve Spacex kurucusu Elon Musk, 277 milyar dolar ile dünyanın en yüksek servetine sahipken bu yıl servetine 121 milyar dolar daha ekledi. Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 195 milyar dolar olan net servetine 4,54 milyar dolar ekleyerek ikinci sıraya geriledi. LVMH'nin kurucusu ve şu anda dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Fransız milyarder Bernard Arnault, servetine bir yılda 61,3 milyar dolar ekledi. 10 milyarder listesine göre, Microsoft'un kurucusu Bill Gates bu yıl 7,13 milyar dolar daha elde ederek 139 milyar dolar ile dördüncü sırada yer aldı.

Google'ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin ise net varlıklarına 47,4 milyar ve 45,1 milyar dolar ekledi. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, yıl boyunca 24,3 milyar dolar elde etti ve servetini toplamını 128 milyar dolara getirdi. Eski Microsoft CEO'su Steve Ballmer 41,2 milyar, Berkshire Hathaway yatırım şirketinin CEO'su Warren Buffett 21.4 milyar ve Oracle'ın yönetim kurulu başkanı Larry Ellison ise 28,8 milyar dolar ile servetlerini artıran 10 kişi arasında yer aldı.

MİLYAR DOLARLIK HİSSE SATIŞLARI

Bloomberg kanalının haberine göre, Musk'ın en fazla servetini artıran isim olmasına hisse satışlarıyla ilgili yarattığı spekülasyonlar da etkili oldu. Twitter'da yayımladığı anketlerle ve paylaşımlarla hisselerinin satışına ilişkin fiyatları artırabilen Musk, geçen ay hisselerini milyarlarca dolara sattığı için piyasada büyük dalgalanmalar yarattı. Musk'ın yaptığı hisse satışı ise taahhüt ettiği satış miktarının yalnızca yüzde 10'unu içerirken hisselerin değeri ise bir yıl içinde yüzde 54 arttı. Musk, Twitter kullanıcılarına yaptığı ankette Tesla hisselerinin yüzde 10'unu satacağını söylemiş, geçen ay 16,4 milyar dolar değerinde satış yaptığını açıklamıştı.

97 MİLYON KİŞİYE GÜNDE 2 DOLAR

Dünyada pandemiyle birlikte artan ekonomik kriz birçok ülkede etkilerini ağır bir şekilde gösterdi. Dünya Bankası geçen ay açıkladığı raporda, 2020 yılında pandemi nedeniyle 97 milyon kişinin günde 2 doların altında bir gelir elde ettiğini duyurmuştu. 2020 yılının küresel yoksullukla mücadelede tarihi bir gerilemeye yol açtığını belirten Dünya Bankası, dünyanın en yoksul ülkeleri sayısının 20 yıldan uzun bir süredir ilk kez arttığını belirtmişti.