Salgın, büyük bir yıkımla birlikte insanın dünyaya verdiği zararı geçici de olsa azalttı. Mart ayında dünya çapında iptal edilen uçak seferleri, karbondioksit salınımını 28 milyon ton düşürdü

Uçuşlar durdu Dünya nefes aldı

Koronavirüsü salgınının yayılmasını engellemek amacıyla mart ayında dünya çapında yüz binlerce uçak seferi iptal edildi. Başta havacılık ve turizm olmak üzere birçok şirket zor duruma düşerken, yaklaşık 1 milyon uçuş iptal edildi. Bu iptaller sayesinde uçak emisyonları üçte bir oranında azaldı. Bu azalma 6 milyon aracın yola çıkmaması ile eşdeğer.

Financial Times’ın haberine göre, mart ayında dünya çapında yaklaşık 1 milyon uçuş iptal edildiğinden, havaya 28 milyon ton daha az karbondioksit salınımı oldu. Bu, İngiltere’nin 1 aylık karbondioksit emisyonunun eşdeğer. Aynı zamanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31’lik bir düşüş söz konusu.

Finlandiyalı bir araştırma grubu olan Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi’nin baş analisti Lauri Myllyvirta; ticari havacılıktaki geçmiş şoklara (özellikle 2001’deki 9 Eylül terörist saldırılarına ve 10 yıl önce İzlanda’daki volkanik patlamaya) değinerek “Bu olayların hiçbiri, devam eden koronavirüs krizi kadar küresel bazda ve dramatik bir etkiye sahip değildi” dedi.

UÇUŞLAR YÜZDE 70 ORANINDA AZALDI

Mart ayının son haftasındaki tarifeli uçuşların sayısı, bir yıl önceki aynı dönemin neredeyse yarısı kadardı. Çünkü dünya çapında hükümetler salgını kontrol altına alabilmek için hava yolculuğunu kısıtladı.

Nisan ayının ilk haftasında; İngiltere, Hong Kong ve İsviçre gibi aktarma merkezlerinin uçuş sayılarında yüzde 90’dan fazla azalma görüldü. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği verilerine göre, tüm uçuş sayıları bu ay itibariyle yüzde 70 oranında azaldı.

GÜZEL HABER AMA NE YAZIK Kİ GEÇİCİ

Hava kirliliği oranının düştüğü ülkelerden biri de ABD. Ülkenin kuzeyindeki şehirlerde hava kirliliği seviyesi, martta son 4 yılın ortalamasına kıyasla yüzde 30 düştü.

Nitrojen dioksit hava kirliliği seviyesinin düştüğü NASA'nın internet sitesinde yayınlanan Goddard Uzay Uçuş Merkezi uydu verilerinde yer aldı.

NASA’dan yetkililer, nitrojen dioksitin ulaşım ve elektrik üretimi için tüketilen fosil yakıtından kaynaklandığını belirterek, hava kirliliğindeki düşüşün salgın nedeniyle insan aktivitesindeki değişikliğin göstergesi olduğuna dikkat çekti. Boston, New York ve Washington hattında görülen hava kirliliğindeki düşüşün geçici olduğuna da dikkat çeken yetkililer, evde kalma talimatının kaldırılması halinde verilerin tekrar eski seviyesine çıkabileceğini belirtti.

ucuslar-durdu-dunya-nefes-aldi-715563-1.ucuslar-durdu-dunya-nefes-aldi-715564-1.