Ucuz işgücüyle zenginleşiyorlar
DERİTEKS, ihracatçı tekstil devi Üniteks firmasının sendikal faaliyete izin vermediğini açıkladı. Sendika yöneticilerinden Gürsel Köse “Zengileşmelerinin ardında sefalet ücretleriyle çalıştırılan işçiler var” dedi.
Aycan KARADAĞ
Tekstil devi ve ülkedeki en büyük 500 şirket arasında yer alan Üniteks tekstil, Deri, Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası’nın (DERİTEKS) örgütlenme faaliyetini engelliyor. 6 farklı yerde yürütülen bildiri dağıtımı ve üyelik çalışmalarının şirket yetkilileri tarafından engellendiği belirtildi. DERİTEKS Sendikası Ege Bölge Örgütlenme Daire Başkanı Gürsel Köse “Her yerde baskı ve sendika düşmanlığı ile karşılaştık. Onların baskılarına rağmen işçinin haklarını korumak için mücadelemiz sürecek” dedi.
DERİTEKS, Üniteks Tekstil ve alt kuruluşları Mardoba ve Göksu Damla firmalarında örgütlenme faaliyetine başladı. Üniteks ve bünyesindeki tüm fabrikalarda, Örgütlenme çalışması ve sendikalaşma çağrısı için Giresun, Ordu, Batman ve İzmir’de Tire, Bergama ve Çiğli’de eş zamanlı bildiri dağıtımı yapıldı. Sendika, Ordu’da bildiri dağıtımının engellemeye çalıştığını ve Çiğli fabrikasında bildiri dağıtan sendika yöneticilerini telefonla videosunun çekilerek taciz edildiğini belirtti. Tire’de Mardoba Tekstil’de ise bildiri dağıtımı sırasında fabrika yöneticisinin sendika üyelerini tehdit ettiği iddia edildi. Sendika yöneticileri, şirket yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
İŞÇİLER BASKI ORTAMINDA ÇALIŞMAYA ZORLANIYOR
Sendikanın Ege Bölge Örgütlenme Daire Başkanı Gürsel Köse, yaptığı açıklamada, “Şirket sektördeki taşeron çalışmanın öncülerinden. Üretiminin büyük kısmını taşeronlar aracılığıyla yapıyor. Alt şirketler kurarak iş gücünü ucuzlaştırıyor. Şirket, ucuz işgücü için uygun gördüğü Anadolu’nun birçok yerinde fabrikalar açmıştır. Bu kadar büyümenin yanında madalyonun öteki tarafında büyümenin mimarı olan işçiler sefalet ücretine mahkûm edilmeye çalışılıyor. Hiçbir sosyal hakkı bulunmayan işçiler esnek çalışma ve her türlü baskı ortamında çalışmaya zorlanıyor” diye konuştu.
Köse sözlerine şunları ekledi: “İşçiler bu tip sorunlar karşısında biz de örgütlenmeye başladı. İşçiler sendikaya üye olmaya devam ederken belirli bir aşama sonunda sendikayı duyan işveren vekilleri üstü örtülü biçimde işçiyi baskı altına almaya başladı. Biz de fabrikalarda örgütlenme çalışması ve işçilerin yaşadığı sorunları aktarmak için eş zamanlı bildiri dağıtımı yaptık. Her yerde baskı ve sendika düşmanlığı ile karşılaştık. Onların baskılarına rağmen işçinin haklarını korumak için mücadelemiz sürecek.”
MİLYONLAR KAZANDIRAN İŞÇİYE ASGARİ ÜCRET
Üniteks 1990 yılında İzmir’de kurulduktan sonra hızlı bir büyüme kaydetti. Şirketin resmi sitesinde yer alan ifadelere göre Avrupa’da her 25 kişiden biri Üniteks’in ürettiği ürünleri giyiyor. Şirket bünyesinde faaliyet gösterilen fabrikalarda 1300’ün üzerinde işçi çalışıyor. Şirket yaptığı tasarımların yanı sıra H&M gibi firmalara da üretim yapıyor. Şirket Türkiye’de ihracatçı firmalar arasında ilk 50’De yer alıyor. Şirket 2007 yılında işçisine 2,3 milyon parça üretim yaptırarak 168 milyon dolara çıkardı. 2020 yılında üretimden elde edilen satışlardan 814 milyon 332 bin lira gelir elde etti. Ancak işçilerin ezici çoğunluğu asgari ücrete çalıştırılıyor.