Çadır, karavan gibi yerlerde tatil yapan yurttaşlardan konaklama vergisi alınacak olması tepkiye neden oldu. Yurttaşlar “Göz koymadıkları bir tek vatandaşın çadırı kalmıştı. Dar gelirlinin tatil ihtimali hiç kalmayacak” dedi.

Ucuz tatil hakkına bile göz diktiler
Fotoğraf: DHA

Sibel BAHÇETEPE

Otel, pansiyon, yayla evi gibi tesislerden alınan vergiye çadır, karavan gibi konaklamaların da tabi olması tepkiyle karşılandı. Yurttaşlar “Ekonomik krizde daha ucuz diye çadır, pansiyon tercih ediyorduk. Ucuz tatil yapma imkânımızı da elimizden almak istiyorlar” dedi.

Konaklama vergisine ilişkin yasal düzenleme, 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

DAR GELİRLİYE DARBE

Karara tepki gösteren yurttaşlardan Melisa Bozkurt, BirGün’e yaptığı değerlendirmede uzun yıllardır çadırda tatil yaptığını anlatarak “Doğada olmayı sevdiğim için daha çok kamp tatilini tercih ediyorum. Özellikle pandemi sonrasında insanlar sıklıkla doğada ve kampta tatil yapıyordu. Son dönemde fiyatların artışı da otellerde tatil yapma imkânını neredeyse bitirmişti. İnsanlar daha uygun ekonomik şartlarda tatil yapabiliyorlardı” dedi. Konaklama vergisi ile bunun da ortadan kalkayacağını anlatan Bozkurt, şöyle devam etti:

“Vergiye tabi olması işletmelerin bu maliyetleri konaklama ve diğer ücretlere de yansıtacağı için insanları da olumsuz bir şekilde etkileyecek. Ben 7-8 yıldır çadır tatili yapıyorum. Hem daha ekonomik, hem de doğanın içinde olması tehcih nedenim. Konaklama vergisi bizim gibi insanları olumsuz yönde etkileyecek.”

Kamp yeri işletmecisi Can Büyükşahin ise konaklama vergisinin insanların tatillerini de olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Büyükşahin, şunları kaydetti: “Öncelikle, insanların çadır kampını tercih etmesinin iki sebebi var. Birincisi ekonomik olarak daha uygun olması diğeri ise doğayı betona tercih etmesi. Gelecek olan konaklama vergisi ile zaten dişinden tırnağından arttırdığıyla zar zor tatil yapan dar gelirli vatandaşın tatil ihtimali hiç kalmayacak. Diğer taraftan normalde çevreye duyarlı bir iktidarın turizm konusunda da karbon ayak izi düşük olan çadır kampını teşvik etmesi gerekirken onu sadece tüketim üzerine kurulu her şey dahil otellerle bir tutuyor. Bu da başlı başına bir yanlışlık zaten. Çadır kampı işletmecileri milyonlar kazanan, geceliği 150 bin TL’ye oda satan işletmeler değil. Küçük esnaf olarak her gün artan maliyetlere bir yenisi eklenmesi ileride bizim gibi işletmelerinde yok olmasına sebep olacaktır. Bu da dar gelirli vatandaşlarımızın tatil yapma olacağını iyice kısıtlayacaktır. “

***

İktidarın yeni gelir kapısı

Daha önce 2019’da üzerine çalışılan ancak ertelenen konaklama vergisinin yeniden gündeme gelmesine tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, “İktidar, seçim yaklaştıkça kendine yeni gelir kapıları yaratmaya çalışıyor. Bu vergi ile iktidar, bir günlük bile çadır kurmak isteyen yurttaşlarımızın boğazına yeni bir vergi ile basmak istiyor. Pandemi ile birlikte vatandaşlarımızın en çok tercih ettikleri çadır ve karavan tatilleri ya da farklı konaklama seçenekleri ile vatandaşın huzurunu da vergilendirmek. Göz koymadığınız bir tek vatandaşın çadırı kalmıştı, ona da çökmeyi planlamışsınız" değerlendirmesini yaptı.