Rusya’nın şikâyet ettiği Ukrayna formasını inceleyen UEFA, Kırım haritasının ve “Ukrayna'ya Zafer” ifadesinin bir sorun teşkil etmediğine ancak "Kahramanlara şan olsun" ifadesinin kaldırması gerektiğine karar verdi. Kararda, "Sloganın açıkça siyasi olduğu, tarihi ve askeri öneme sahip olduğu kabul edildi" ifadelerine yer verildi.

UEFA’dan Ukrayna forması kararı: Slogan açıkça siyasi

UEFA, Avrupa Futbol Şampiyonası’nın başlamasına bir gün kala, Rusya’nın şikayeti üzerine incelemeye aldığı ‘Ukrayna forması’ ile ilgili kararını açıkladı.

Kararda, Ukrayna'nın Avrupa Şampiyonası’nda giyeceği formada yer alan Kırım haritasının ve "Ukrayna'ya Zafer" ifadesinin bir sorun teşkil etmediği bildirildi ancak "Kahramanlara şan olsun" ifadesinin kaldırması gerektiğine hükmedildi.

Yapılan açıklamada, "Sloganın açıkça siyasi olduğu, tarihi ve askeri öneme sahip olduğu kabul edildi" denirken bu nedenle formadaki sloganın kaldırılması gerektiği bildirildi.

RUSYA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Formada, 2014’te Rusya sempatizanı Devlet Başkanı Viktor Yanukovych’in görevi bırakmasına neden olan protesto gösterilerinde sık sık kullanılan “Zafer Ukrayna’ya” sloganın yer alması Rusya’nın tepkisini çekmişti.

Rusya Çarşamba günü, Ukrayna'nın Euro 2020 formasında Kırım haritası ve askeri sloganlar bulunduğu gerekçesiyle forma hakkında UEFA'ya şikâyette bulunmuştu.

Formada ayrıca "Kahramanlara şan olsun" yazısı da yer alırken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, “Bu bir politik provokasyon. Rusya’ya ait Kırım toprakları Ukrayna’ya aitmiş gibi gösteriliyor” ifadelerini kullanmıştı.