Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, Eşcinsellik Karşıtı Yasa Tasarısını imzaladı. Eşcinsel eylemlerin yasa dışı olduğu Uganda'da kabul edilen tasarıya göre, 'suçlu bulunanlar' ölüm veya hapis cezasına çarptırılabilecek.

Uganda'da eşcinsel ilişki karşıtı yasa onaylandı

Uganda'da, eşcinsel ilişkinin suç kapsamına alınıp hapis veya ölüm cezasının verilebileceği tasarı onaylandı.

BBC’nin aktardığına göre, Başkan Yoweri Museveni, Eşcinsellik Karşıtı Yasa Tasarısını parlamentonun sulandırmasının ardından yasayı imzaladı.

Eşcinsel eylemler, Uganda'da zaten yasa dışıdır, ancak onaylanan tasarıya göre artık mahkum edilen herkes ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.

Mevzuat, 18 yaşın altındaki biriyle eşcinsel ilişki veya birinin HIV dahil ömür boyu sürecek bir hastalığa yakalanması gibi ağırlaştırılmış vakalar için ölüm cezası veriyor.

Dünyanın önde gelen sağlık kampanyası gruplarından üçü Pepfar, UNAids ve the Global Fund tarafından yayımlanan bildiride, yasanın yaratacağı ‘zararlı etkilere’ dikkat çekildi. Bildiride, ayrıca, “Uganda’nın HIV ile mücadelede kaydettiği ilerleme şu anda ciddi bir tehlike içindedir” denildi.

DAMGALAMA, TEDAVİYE ERİŞİMİ DÜŞÜRDÜ

Bildiride, “Yasanın çıkarılmasıyla ilgili damgalama ve ayrımcılık, önleme ve tedavi hizmetlerine erişimin azalmasına yol açtı” ifadeleri eklendi.

Eşcinsellik Karşıtı Yasa Tasarısı'nı destekleyen Ugandalı milletvekili Asman Basal Irwa, “İki yetişkinin özel olarak gey seks yapması kimseyi rahatsız etmez” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama bunu toplum içinde yapmaya çalıştığınızda ve ardından işleri kendi yönteminizle yapmaları için başkalarını işe almaya başladığınızda, sorun buradadır."

BİDEN'DEN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRMA ÇAĞRISI

ABD Başkanı Joe Biden Pazartesi günü ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada, yasanın kabul edilmesinin "evrensel insan haklarının trajik bir ihlalı" olarak nitelendirerek Uganda'yı yasayı derhal yürürlükten kaldırmaya çağırmıştı.