Ugandalı genç GGM'de tutuluyor: İntihar endişesi

Kayhan AYHAN

Ankara’daki Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan ve bipolar karma epizod rahatsızlığı olan Ugandalı Wahab Kenyatta'nın kız arkadaşı intihar endişesi yaşıyor. Erkek arkadaşının yaşadıkları karışısında çaresiz kaldığını belirten ve bebeklerini kaybeden M.Z.D., Kenyatta'nın evlerine dönmesini bekliyor.

Eskişehir’de yaşayan 25 yaşındaki Ugandalı Wahab Kenyatta, 31 Kasım tarihinde gözaltına alındı. Ardından 2 Kasım tarihinde Ankara’daki Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü. Hakkında sınır dışı ve idari gözetim kararı verilen Kenyatta'nın kız arkadaşı M.Z.D., avukatları aracılığıyla deport durdurma davası açtı.

BirGün'e konuşan M.Z.D., davanın 1- 2 yıl süre içerisinde sonuçlanacağını belirterek, erkek arkadaşının bu süre içerisinde kira kontratı da olan Eskişehir'deki adreslerinde kalmasını istiyor. Kenyatta bu süre içerisinde sınır dışı edilemeyecek.

İdari gözetime "kaçma ve kaybolma riski"nin gerekçe gösterildiğini kaydeden M.Z.D., "Erkek arkadaşımın kendi adının ve imzasının da olduğu Eskişehir'de ikamet ettiğimiz evimizin kira sözleşmesi de var ve bu olağanüstü dönemden önce çoğu kişi salt o kontratı mahkemeye sunarak serbest kalıyordu" dedi.

İdari gözetim kararına da itiraz ettiklerin belirten M.Z.D., İstanbul'daki patlamadan sonra hakimlerin çoğunlukla itiraz mektuplarını okumadan ret kararı verdiğini aktardı. Erkek arkadaşımın Türkiye'ye vizeyle giriş yaptığını ve ikinci oturum izni başvurusuna da herhangi bir cevabın gelmediğini kaydeden M.Z.D.,"Bu yılın haziranında pasaportu kayboldu ve biz Eskisehir Çarşı Polis Karakolu'na gidip kayıp müracaat tutanağı bile tutturduk, kaçak durumda olsaydı bizim karakola kendi ayağımızla gittiğimizi düşünebiliyor musunuz?" diye konuştu.

Türkiye Afrika Kültür Dernekleri Federasyonu ve Türkiye Uganda Komitesinden referans mektupları da alan M.Z.D., babaannesi Uganda Cumhurbaşkanı Siyasi Özel Danışmanlarından Hajati Anuna Omari olan erkek arkadaşının dava süresince evlerinde kalmasını istiyor.

'BEBEĞİMİZİ KAYBETTİK'

Kenyatta'nın doktor raporlu bipolar karma epizod rahatsızlığı olduğunu da paylaşan M.Z.D., "Erkek arkadaşım şu an depresif epizodunu yaşıyor ve ben her gün telefonda onun intihar düşüncelerini telkin etmeye çalışıyorum. O içeriye girdiğinde ben hamileydim ve iki gün önce bebeğimi kaybettim, her şeye tek başıma ben koşmaya çalışıyorum ve yaşadığım stres cabası. Artık ne yapacağımı bilemiyorum" diyerek yetkililerden yardım istedi.