Gemlik Gübre Fabrikası’nda 5 yıl önce yaşanan, Uğur Çavdar adlı işçinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin davada savcı, yargılanan 4 fabrika yetkilisi hakkında 15’er yıl hapis cezası istedi

Uğur Çavdar davasında savcı mütalaa verdi: Fabrika yetkililerine 15’er yıl hapis istemi

Bursa'daki Gemlik Gübre Fabrikası’nda 19 Temmuz 2015'te meydana gelen, bir işçinin hayatını kaybettiği, bir işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada savcı mütalaasını verdi. Yargılanan 5 sanıktan 4'ü hakkında taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçundan 15'er yıl hapis cezası istendi.

Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya patlamada yaralanan işçi Mustafa Karayol, hayatını kaybeden Uğur Çavdar'ın yakınları, tutuksuz sanıklardan Gökşen T, Murat M. ve Eyüp Ensari M. ile tarafların avukatları katıldı. Sanıklardan İbrahim Mesut H. ve Ali Galip K. ise duruşmada yer almadı.

SANIKLARIN BÜYÜK İHMALİ VAR

Mahkemeden söz alan Uğur Çavdar'ın babası Ekrem Çavdar, kendisinin de 30 yıl aynı fabrikada çalıştığını vurgulayarak, sanıkların olayda büyük ihmal ve yanlışlarının olduğunu, yalan söylediklerini belirtti. Sanıklar ise savunmalarında kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti.


Cumhuriyet savcısı mütalaasında, olaydan 3 ay önce çalışılan "campril kulesi"nde bazı değişiklikler yapılması ve tıkanan hatta nitrik asit verilerek bölgenin gaz ve dumana bulanmasına, durumun bildirildiği yetkililerin konuyu önemsemediğine, sistem uyarı verdiği halde üretime ara verilmediğine vurgu yaptı. Savcı, bu nedenle sanıklardan Gökşen T, Ali Galip K, Murat M. ve Eyüp Ensari M. hakkında ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 15'er yıl hapis cezası verilmesini istedi. Mütalaada, işe yeni başladığı bildirilen İbrahim Mesut H'nin ise sorumluluğu bulunmadığı gerekçesiyle beraatına karar verilmesi talep edildi.

Mahkeme heyeti, sanıklar arasında bulunmayan fakat bilirkişi tarafından düzenlenen ek raporda kendisine asli kusur atfedilen A.B.G. hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vererek, sanık avukatlarının süre istemesi üzerine duruşmayı erteledi.

■ DHA