Katledilişinin 27. yıldönümünde Uğur Mumcu, Konak’ta düzenlenen panel ile anıldı

Uğur Mumcu Konak’ta anıldı

BİRGÜN İZMİR

Katledilişinin 27. yıldönümünde Uğur Mumcu, Konak’ta düzenlenen panel ile anıldı. Konak Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi! / Uğur Mumcu'yu Anıyoruz” adlı etkinliğe, Uğur Mumcu’ya özlem duyan İzmirliler büyük ilgi gösterdi. CHP İzmir Milletvekili, Gazeteci Atila Sertel, Gazeteci, Yazar Barış Pehlivan ve Barış İnce’nin konuşmacı olduğu panelin moderatörlüğünü ise İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen üstlendi.

Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panel öncesi, fuaye alanında bir de sergi gerçekleşti. Fotoğraf Sanatçısı Gürsel Gökçe’nin fotoğraf ve gazete manşetlerinden oluşan “Sönmeyen Işık” adlı sergi, izleyicileri 27 yıllık bir karanlıkta zaman yolculuğuna çıkardı. Sergi açılışının ardından Uğur Mumcu anması ve panel için Avni Anıl Sahnesi’ne geçildi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Uğur Mumcu ile birlikte son otuz yılda ülkemizde katledilen gazeteci ve yazarları da andı. Öldürülenlerin hepsinin ortak özelliğinin Atatürk ilkelerine, cumhuriyete bağlı yurtseverler olmasının altını çizen Başkan Batur, “Onlar tam bir yurtsever, cumhuriyete, cumhuriyetin temel ilkelerine ve en önemlisi de Atatürk’ün ilkelerine bağlı; bu ülkenin kararanlıktan aydınlığa gitme mücadelesinde önemli insanlardı” dedi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de, 27 yıl önce Uğur Mumcu’nun öldürülmesiyle başlayan karanlığın halen aydınlanmadığını ifade etti. Dönemin devlet insanlarının cinayeti aydınlatmaya söz verdiklerini ancak sözlerini tutmadıklarını dile getiren Dikmen, “Bu ülkede gazeteciler hep ağır bedeller ödedi, hala ödüyorlar. Bu da içimize sinmiyor, bizi eksik bırakıyor. Kimi kurşunlandı, kimi bombalandı, kimi de tehditlerle, zora koşmalarla, zindanlarda zor durumda kaldı. Mesleğini doğru, dürüst yapmaya çalışanlar bu işin bedelini hep ödedi, ödemeye de devam ediyor” dedi.

İzmir Milletvekili ve Gazeteci Atila Sertel ise söze Uğur Mumcu’nun 40 yıl öncesinde yazdığı ve bugünü aydınlatan yazılarından alıntılar yaparak başladı. Sertel, Uğur Mumcu’nun dürüstlüğü ve cesaretine dikkat çekti.

Panelistlerden Gazeteci Yazar Barış Pehlivan da, Uğur Mumcu katledildiğinde henüz on yaşında olduğunu, gazeteci olmaya karar verdiğinde ise kendisine hep Uğur Mumcu’yu örnek gösterdiklerini ve onun kitaplarını okuyarak gazeteciliğe adım attığını anlattı.

“UĞUR MUMCU’NUN DİZLERİNDE OTURUYORUZ”

Gazeteci, Yazar Barış İnce ise konuşmasında Uğur Mumcu’yu hem gazeteci olarak hem de aydın bir insan olarak örnek aldıklarını belirterek, “Bizler gazeteci ve yazarlar olarak Uğur Mumcu’dan öğrendiğimiz gibi sizlere her zaman objektif bilgileri vermeye çalıştık. Uğur Mumcu’dan öğrendiğimiz bir şey daha vardı, o da aydın olmak. Yani tarafsız olacağız diye yaprak gibi oradan oraya savrulan gazeteciler olmadık. Onun iyi bir gazeteci olmasının yanında Atatürkçü, cumhuriyetçi ve laik oluşunu da örnek aldık. Bugün basın kartları elimizden alınıyor. Sıra bize gelecek diye bekliyoruz. Varsın basın kartlarımız iptal olsun, biz Uğur Mumcu’nun dizlerinde oturuyoruz” dedi.