Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) büyükşehir belediyeleri azınlığa düşürüldü. Daha önce UKOME’lerde kamu kuruluşları 10, belediyeler 11 üye ile temsil edilirken yeni yönetmelikle kamu kuruluşları 14’e çıkarıldı

UKOME'nin yapısı değiştirildi: Büyükşehir belediyeleri azınlığa düşürüldü

Şehirlerde ulaşım ve trafikle ilgili her konuda yetkili olan Ulaşım Koordinasyon Merkezlerinde (UKOME) karar için çoğunluk büyükşehir belediyelerinden alındı. Belediyelerin 11 görevli ile temsil edildiği UKOME’lerde kamu kurumları 10 kişi ile temsil edilirken yönetmelik değişikliği ile kamu bürokratlarının sayısı 14’e çıkarıldı.

ANKA'da yer alan habere göre, İçişleri ile Çevre Şehircilik bakanlıklarının Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliği ile Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinin Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin üye sayılarının ve ağırlıklarının belirlendiği 17. maddesi değiştirildi.

Daha önce UKOME’de kamu bürokrasisinden Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Liman Başkanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün atadığı üyeler görev yapıyordu.

Değişiklik ile Milli Eğitim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları ile TCDD ve AFAD'dan da birer bürokratın görev yapması öngörüldü.

Bu değişiklik ile UKOME’de büyükşehir belediyeleri azınlığa düştü. UKOME’de büyükşehir belediyelerinin 11, kamunun ise14 temsilcisi görev yapacak.

"YENİ BİR ENGELLEME ÇABASI DAHA"

CHP İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı, konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada,"Yeni bir engelleme çabası daha. İBB’nin yönettiği UKOME’nin yapısı Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi. İBB artık UKOME’de çoğunluk değil azınlık. Milli Eğitim ve Aile Bakanlıkları da UKOME’nin üyesi haline geldi." diyerek tepki gösterdi.

UKOME GÖREVLERİ

UKOME’ler büyükşehir sınırları içindeki kara, deniz, göl, nehir, kanal ve demiryolu üzerinde her türlü taşımacılık hizmetlerinin koordinasyonuyla görevli. Bir caddenin trafiğe kapatılması, duraklar, taşıma ücretleri, yeni ulaşım hatları açılması gibi yetki UKOME’de bulunuyor.

Ulaşım alt yapı ve trafikle ilgili servis, toplu taşıma araçları, taksi sayıları, ücret tarifeleri, güzergâh belirleme; otopark ilan etme gibi görevleri bulunuyor.

ukome-nin-yapisi-degistirildi-buyuksehir-belediyeleri-azinliga-dusuruldu-690195-1.