Rusya, kara sularını ihlal ettiği gerekçesiyle 3 Ukrayna savaş gemisini alıkoydu. Bunun üzerine Kerç Boğazında gerilim yükseliyor. Son olarak Ukrayna lideri Poroşenko, ülkede sıkıyönetimin yürürlüğe girmesini öngören kararnameyi imzaladı.

Ukrayna'da sıkıyönetim kararnamesi imzalandı

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), dün sabah saatlerinde Rusya sınırlarını ihlal eden Ukrayna'ya ait Berdyansk, Nikopol and Yany Kapu gemilerinin yerel saatle 19:00 sularında tekrar Rus kara sularını ihlal girişiminde bulunduğunu belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'nun, ülkede sıkıyönetim uygulanmasını öngören kararnameyi imzaladığı bildirildi. Kararnameye göre sıkıyönetim hâli, 26 Kasım 2018 - 25 Ocak 2019 tarihleri arasında geçerli olacak.

Rusya İnsan Hakları Yetkilisi Tatyana Moskalkova, Rus Sınır muhafızlarının Ukraynalı 24 denizcinin Kerç Boğazı bölgesinde sorgulanmak üzere gözaltına alındığını açıkladı.

Söz konusu Ukrayna savaş gemilerinin güç kullanılarak durdurulması amacıyla silahların kullanıldığını ifade eden FSB, gemilerin Rusya'nın Karadeniz'deki karasularında alıkonulduğunu duyurdu.

Ukrayna gemilerinin yasa dışı faaliyetleri konusunda FSB tarafından soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Ukrayna tarafının, savaş gemilerinin Rusya kara sularından ve Kerç-Yenikale kanalındaki geçişinden haberdar olduğu not edilmelidir."

Karadeniz ile Azak Denizi'ni birbirine bağlayan Kerç boğazının Ukrayna'nın kışkırtıcı eyleminden sonra sivil gemilere kapatıldığı belirtildi. Kırım Meclisi Başkan Yardımcısı Efim Fiks, "Rusya, hadlerini aşan bu eylemcileri ayıltmak için yeterli güce sahip" dedi.

ukrayna-da-sikiyonetim-kararnamesi-imzalandi-535052-1.

KERÇ BOĞAZI YENİDEN AÇILDI

Aynı zamanda sınır güvenliğinden sorumlu olan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Ukrayna donanmasına ait gemilerin dün durdurulduğunu ve ateş açıldığını doğruladı. Açıklamada Rus güvenlik güçlerinin gemilerde arama yaptığı bu sırada üç Ukrayna askerinin yaralandığı ve askerlere tıbbi müdahalede bulunulduğu bildirildi.

Açıklamada yaralanan Ukraynalı askerlerin hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi. FSB Ukrayna donanmasına ait gemilere, "Rusya sınırını ihlal ettikleri ve yasadışı faaliyetlerde bulundukları" suçlamasını yöneltti. Rus haber ajansı RIA Novosti Rusya’nın Kerç Boğazı’nı bugün yeniden gemi trafiğine açtığını duyurdu.

Dünkü gerginliğin ardından boğaz gemi trafiğine kapatılmıştı.

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko gelişmelerin "Rusya'ya savaş ilan edilmesi" anlamına gelmediğini söyledi.

Poroşenko, "Savaş durumu ilan edilmesi sadece savunma amaçlı" diye konuştu. Devlet Başkanı sıkıyönetim ile ülkenin ve vatandaşların güvenliğinin sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ise yaptığı açıklamada Batılı müttefikleri, "Rusya'nın saldırgan tavrına karşı durmaya" çağırdı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gerginlik nedeniyle Ukrayna’ya yönelik, “Yaşanan olayların, Ukrayna üst yönetimi tarafından doğrudan verilen emirle uygulanmış bir provokasyon olduğu çok açık” dedi.

Ukrayna yönetimini suçlayan Lavrov, “Yaşanan olayların, Ukrayna üst yönetimi tarafından doğrudan verilen emirle uygulanmış bir provokasyon olduğu çok açık. Ukrayna tarafı bu eylemi planlarken ABD ve Avrupa’dan bazı kazançlar sağlamayı umuyorlardı” ifadelerini kullandı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ, RUSYA'NIN ÇAĞRISIYLA TOPLANACAK

Rusya'nın Kerç Boğazı'nı bir süre için gemi trafiğine kapatmasına neden olan gerilimin ardından BM Güvenlik Konseyi'nin TSİ 19.00'da Rusya'nın çağrısıyla toplanması bekleniyor.

UKRAYNA PARLAMENTOSU, SIKIYÖNETİMİ OYLAYACAK

Bu arada Ukrayna parlamentosu Verhovna Rada'da da Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'nun önerisi ile ülkede sıkıyönetim ilan edilmesi oylanacak. Sıkıyönetim ilan edilmesi halinde, Ukrayna'da Mart 2019'da düzenlenmesi planlanan devlet başkanlığı seçimleri ertelenebilecek.

Kerç Boğazı'ndaki gerilimin, anketlerin Ukrayna lideri Poroşenko'ya desteğin giderek azaldığı bir dönemde, seçimlerin de hemen öncesinde gerçekleşmesi şüpheleri üzerine çekiyor.

POROŞENKO ‘SAVAŞ HALİ’ KARARINI ONAYLADI

Moskova ile Kiev arasında Karadeniz'de yaşanan gerilimin ardından, Ukrayna lideri Petro Poroşenko ülkesinde sıkıyönetim ilan edilmesini öngören karanameyi imzaladı.

Poroşenko'nun imzaladığı kararnameye göre, sıkıyönetim, 25 Ocak 2019'a kadar geçerli olacak. Kararın nihai olarak Ukrayna Parlamentosu'nda da kabul edilmesi gerekiyor.

Rusya, izinsız oalrk karasularıan girmekle suçladığı Ukrayna gemilerine ateş açmış ve üç Ukrayna gemisini alıkoymuştu. Kiev, altı Ukraynalı askerin açılan ateş sonucu yaralandığını duyurdu.

NATO: GEMİ VE ASKERLER BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILSIN

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı civarındaki gelişmeleri yakından izlediğini belirterek itidal çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO, tüm üyeleriyle Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekliyor. Rusya'ya, el koyduğu Ukrayna'ya ait gemi ve askerleri bir an önce serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Stoltenberg, Brüksel'deki NATO-Ukrayna Komisyonu'nun olağanüstü toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, “NATO, tüm üyeleriyle Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekliyor. Rusya'ya, el koyduğu Ukrayna'ya ait gemi ve askerleri bir an önce serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gelişmelerin, son derece ‘ciddi’ olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, “Ukrayna gemilerine yönelik askeri kuvvet kullanımının meşru bir açıklaması bulunmamaktadır” diye konuştu.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Azak Denizi'ndeki Kerç Boğazı civarındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ukraynalı yetkililerle de irtibat içindeyiz. İtidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Lungescu, "NATO'nun Ukrayna'nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve karasuları içindeki seyrüsefer serbestisini güçlü bir şekilde desteklediğini" ifade ederek, "Rusya'ya, uluslararası hukuk uyarınca Azak Denizi'ndeki Ukrayna limanlarına engelsiz erişim sağlaması çağrısını yapıyoruz." açıklamasında bulundu.

NATO liderlerinin temmuz ayında düzenlenen Brüksel Zirvesi'nde Ukrayna'ya olan desteklerini yinelediklerini aktaran Lungescu, Rusya'nın Kırım, Karadeniz ve Azak Denizi'ni askerileştirme çalışmalarının Ukrayna'nın bağımsızlığını tehdit ettiğini kaydettiklerini söyledi.

SIKIYÖNETİM KARARNAMESİ

Russia Today'in haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ülkede sıkıyönetim uygulanmasını öngören kararnameyi imzaladı. Sputnik'in aktardığına göre kararname, sıkıyönetim hâlinin 26 Kasım 2018 - 25 Ocak 2019 tarihleri arasında geçerli olacağını belirtiyor.

RUSYA, 24 UKRAYNALI ASKERİ GÖZALTINA ALDI

Rusya İnsan Hakları Yetkilisi Tatyana Moskalkova, Rus Sınır muhafızlarının Ukraynalı 24 denizcinin Kerç Boğazı bölgesinde sorgulanmak üzere gözaltına alındığını açıkladı.

RUSYA, UKRAYNAYA NOTA VERDİ

Rusya, Kerç boğazında Ukrayna savaş gemileri ile Rus savaş gemileri arasında yaşanan sıcak temas nedeniyle Ukrayna'ya nota verdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ukrayna'nın Moskova'daki Maslahatgüzarı Ruslan Nimçinsko bakanlığa çağrıldı.

Ukrayna savaş gemilerinin, 25 Kasım'da, Rusya karasularında ve Karadeniz'de barışçıl kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle Ukraynalı diplomat aracılığı ile bu ülkeye nota verildi.

Dün sabah saatlerinde Ukrayna'nın Odessa limanından Mariupol limanına gitmek üzere yola çıkan 3 Ukrayna savaş gemisine Rus karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle Kerç boğazı yakınlarında Rus savaş gemileri müdahale etmişti.