Rusya'nın, Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerindeki referandumların kesin olmayan sonuçları belli oldu. 4 bölgedeki yapılan oylamada Rusya'ya katılmaya 'evet' denildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "İşgal altındaki topraklardaki bu saçmalığa referandum taklidi bile denilemez" tepkisini gösterdi.

Ukrayna'daki 4 bölgede Rusya’ya katılma referandumu: İlk sonuçlar belli oldu, dünyadan tepkiler geldi

Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki 4 bölgede Rusya’ya katılım için düzenlediği referandumlarda Luhansk, Herson ve Zaporijya'da oy sayım işlemi dün sona erdi.

Yaklaşık 4 milyon kişinin oy kullandığı referandumlarda Donetsk'te yüzde 86,89, Luhansk'ta yüzde 83,61, Zaporijya'da yüzde 90 ve Herson'da yüzde 76,86 katılım sağlandı.

Donbas Bölgesi'ndeki 3 bölgede kesin olmayan sonuçlara göre Rusya'ya katılım yönünde karar çıkarken, Donetsk’te ise sayılan oylarda şu ana kadar halkın yüzde 94,75’inin Rusya'ya katılıma “evet” dediği aktarıldı.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya sığınan bölge sakinleri için de Rusya'nın birçok kentinde 200'den fazla sandık kuruldu.

Akşam saatlerinde tamamlanan oy verme işleminin ardından tüm bölgelerde oy sayımına geçilirken, oyların yüzde 100'ünün sayıldığı Luhansk bölgesinde yüzde 98,42, Herson'da yüzde 87,5 ve Zaporijya’da yüzde 93,11 oranında Rusya’ya katılmaya “evet” denildi.

ukrayna-daki-4-bolgesinde-rusya-ya-katilma-referandumu-ilk-sonuclar-belli-oldu-dunyadan-tepkiler-geldi-1068855-1.

RUSYA'DAN İLK MESAJ

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, seçim sonuçlarının belirginleşmesinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Referandum sona erdi. Sonuçlar belli. Rusya'ya, evinize hoş geldiniz" ifadelerini kullandı.

Luhansk lideri Leonid Paseçnik, seçim komisyonunun seçimlerin tamamlandığına dair açıklamasının ardından yaptığı açıklamada ise, "Luhansk'ın Rusya'ya geri döneceği artık açık" dedi.

ZELENSKİ'DEN TEPKİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, referandumlara ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya'nın hiçbir suç eyleminin Ukrayna için hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini belirterek, "işgal altındaki topraklardaki bu saçmalığa referandum taklidi bile denilemeyeceğini" söyledi.

Birleşmiş Milletler tüzüğünü ve halkların bir arada yaşamasının temel ilkelerini tanıdıklarını kaydeden Zelenski, Ukrayna, Avrupa ve dünyadaki normal yaşamı korumak için hareket etmeye devam edeceklerini belirterek, "Herson ve Zaporijya bölgelerinde, Donbas'ta ve Harkov bölgesinin şu anda işgal altındaki bölgelerinde ve Kırım'da halkımızı korumak için harekete geçeceğiz" diye konuştu.

ukrayna-daki-4-bolgesinde-rusya-ya-katilma-referandumu-ilk-sonuclar-belli-oldu-dunyadan-tepkiler-geldi-1068856-1.

KANADA VE İSRAİL SONUÇLARI TANIMAYACAK

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, referandumları tanımadıklarını ve asla tanımayacaklarını açıkladı.

Başbakan Trudeau yaptığı yazılı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'da yasa dışı işgal edilen Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlediği sözde referandumların kesinlikle hiçbir meşruiyeti yok" ifadesini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise referandumların tanınmayacağı belirtildi.

Açıklamada, İsrail'in Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlı olduğu kaydedildi.

BM: REFERANDUMLAR YASA DIŞI

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, düzenlenen referandumların, uluslararası hukuka göre "halk iradesinin gerçek bir ifadesi" veya "yasal” olmadığını belirtti.

Dicarlo, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, "Halkın iradesini temsil ettiğini iddia ederken başka bir devletin topraklarının bir devlet tarafından zorla alınmaya çalışılmasına meşruiyet kazandırmayı amaçlayan tek taraflı eylemler, uluslararası hukuka göre yasal olarak kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

BM'nin Ukrayna'nın egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne tamamen bağlı kalmaya devam ettiğini kaydeden Dicarlo, Rusya'nın Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde Ukrayna yasalarına saygı göstermesini istedi.

Kaynak: AA, İHA