ABD ve Rusya dışişleri bakanları dün Cenevre’de yaptıkları görüşmede, NATO’nun faaliyetleri ve Ukrayna kriziyle ilgili uzlaşma sağlayamadı. Almanya ve İngiltere liderleri ise Rusya’ya karşı ortak hareket etme kararı aldı.

Ukrayna krizi çözülemiyor

Dış Haberler Servisi

Batı ülkeleri Ukrayna kriziyle ilgili Rusya'ya yönelik tehditlerini artırırken ikili görüşmeler de devam ediyor. ABD ve Rusya hükümetleri arasındaki son resmi görüşme dün gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan görüşme, planlanandan kısa sürdü. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından yapılan açıklamalarda, herhangi bir uzlaşma sağlanamadığı açıklandı.

Blinken görüşmeyle ilgili "Hepimiz sorunlarımızı diplomasi ve diyalog yoluyla çözmeye çaba göstermek için eşit düzeyde kararlıyız. Ancak bunun imkansız olduğu ortaya çıkarsa ve Rusya Ukrayna'ya saldırmaya karar verirse müşterek, hızlı ve şiddetli bir karşılık vermeye de kararlıyız" açıklaması yaptı.

ANLAŞMA TEKLİFİNE YANIT BEKLENİYOR

Rus bakan Lavrov ise görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Moskova'nın güvenlik garantileri üzerine gönderdiği anlaşma taslağına ABD'den gelecek hafta yazılı bir yanıt beklediklerini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeye açık olduğunu belirten Lavrov, ancak NATO'nun doğuya doğru ilerlemesine izin verilmeyeceğini belirtti. Lavrov, "NATO, Rusya'ya karşı çalışıyor. Bu nedenle Rusya, NATO'nun doğuya ilerlemesine karşıdır. Rusya'nın güvenlik garantilerine cevap almasından sonra Dışişleri Bakanları düzeyinde temaslar planlanıyor" ifadelerini kullandı.

ROMANYA'DAN NATO ÇIKIŞINA TEPKİ GELDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Lavrov-Blinken görüşmesinden hemen önce, Batı'dan istenen güvenlik garantileri arasında NATO'nun Romanya ve Bulgaristan'dan çekilmesi olduğunu açıkladı. Romanya'dan ise söz konusu talebe hızlı bir yanıt geldi. Romanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada "Böyle bir talep kabul edilemez ve müzakerelerin de bir parçası haline getirilemez" denildi.

ALMANYA VE İNGİLTERE ORTAK HAREKET EDECEK

Almanya ve İngiltere'den ise dün de Rusya'yı tehdit eden açıklamalar yapıldı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson arasında önceki gün gerçekleşen telefon görüşmesi ile ilgili yapılan açıklamalarda, "Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yeni bir askeri saldırısının önlenmesi için ortak hareket etme üzerine mutabakata varıldığı" bildirildi. İngiltere Başbakanlık Ofisi, görüşmeye ilişkin "Başbakan ve Alman mevkidaşı, Rusya’nın Ukrayna’daki istikrarsızlaştırıcı eylemiyle ilgili derin endişelerini paylaştı ve Ukrayna’ya herhangi bir işgalin ciddi bir stratejik hata olacağını belirtti" açıklaması yaptı. Almanya hükümet sözcülüğünden yapılan açıklamada da "Rusya’nın Ukrayna’ya askeri bir saldırı başlatması halinde ‘önemli ve ağır bir bedel’ ödeyeceği konusunda uyarıldığı" ifade edildi.

Birleşmiş Miletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de düzenlediği basın toplantısında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ukrayna kriziyle ilgili taraflara "askeri dahil her türlü gerilimin tırmanma riskiyle ilgili derin endişelerini dile getirdiği" ve "diyalog çağrısını yinelediğini" belirtti.

BAĞIMSIZLIĞI TANIMA TEKLİFİNE KREMLİN’DEN ‘GERİLİM’ UYARISI

Rusya’da milletvekillerinin Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin tanınmasını içeren yasa tasarısını Duma’ya sunması Kremlin’in uyarısıyla karşılaştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov dün yaptığı açıklamada, söz konusu yasa tasarısının "memnuniyetle karşılandığı" ancak konunun hassas" olmaya devam ettiği, "gerginliği artırabilecek herhangi bir adımdan kaçınmanın çok önemli olduğu" yönünde uyarıda bulundu. Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin ise dün yaptığı açıklamada, yasa tasarısını gelecek hafta Duma’daki grupların başkanlarıyla istişare edeceklerini söyledi. Volodin, "NATO, Ukrayna’yı işgal etmek istiyor. Donetsk ve Lugansk’taki vatandaşlarımızın ve soydaşlarımızın güvenliğini sağlamaya yönelik çözümler aramamız gerekiyor" dedi. Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Basın Sözcüsü Eduard Basurin ise İngiltere tarafından eğitilen Ukraynalı komandoların Donbass’ta bir dizi "terör saldırısı" planladığını iddia ederek "Ukrayna, Rusya’yı saldırtmak için bir provokasyon sahneye koyacak" açıklaması yaptı. Öte yandan, ABD’nin Ukrayna’da "Rus istihbaratıyla işbirliği yapmak" suçlamasıyla ikisi milletvekili dört kişiye yaptırım uygulamasına tepki geldi. Muhalefet Platformu, ABD’nin üyelerine yönelik yaptırımlarını "siyasi terör eylemi" olarak nitelendirdi.