Ukrayna'nın Avrupa Futbol Şampiyonası'nda kullanacağını açıkladığı forma, Rusya tarafından tepkiyle karşılandı. UEFA, konuya ilişkin bir açıklama yaparak Ukrayna formasının kurallara uygun olarak onaylandığını bildirdi.

Ukrayna'nın EURO 2020'de giyeceği formaya Rusya tepki gösterdi, UEFA açıklama yaptı

Fotoğraflar: Ukrayna Futbol Federasyonu Başkanı Andrey Pavelko / Facebook

Ukrayna'nın Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2020) kullanacağını açıkladığı forma, Rusya'nın tepkisini çekti.

Ukrayna Futbol Federasyonu Başkanı Andrey Pavelko, EURO 2020'de giyecekleri formayı dün Facebook hesabından tanıttı. Formanın üzerindeki Ukrayna sınırları için 2014'te Rusya'ya bağlanan Kırım'ın yanı sıra Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgeleri de yer alıyor.

Formanın ense bölümündeki iç ve dış yüzlerde ise 'Slava Ukraine' (Yaşasın Ukrayna) ve 'Geroyam Slava' (Yaşasın Kahramanlar) ifadeleri yer alıyor.

Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere göre, 'Yaşasın Ukrayna - Yaşasın Kahramanlar' selamı, İkinci Dünya Savaşı'nın başında Nazilerin işbirlikçileri olan aşırı sağcı Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü (Rusya'da yasaklı) üyeleri tarafından selamlama sloganı olarak kabul edildi.

'Yaşasın Ukrayna' sloganı, 1980'lerin sonu 1990'ların başında bazı milliyetçi siyasetçiler tarafından mitinglerde kullanılmaya başlandı.

Slogan, 2014 yılındaki darbe girişimi ile Maydan olayları sırasında ve sonrasında ülkenin güneydoğusunda başlayan çatışmaların ardından Ukrayna'daki neo-Nazi ve aşırı milliyetçi gruplar tarafından daha sık bir şekilde kullanıldı ve hükümet tarafından resmi selamlama ifadesi yapıldı.

ukrayna-nin-euro-2020-de-giyecegi-formaya-rusya-tepki-gosterdi-uefa-aciklama-yapti-884927-1.

ukrayna-nin-euro-2020-de-giyecegi-formaya-rusya-tepki-gosterdi-uefa-aciklama-yapti-884928-1.

PESKOV: GERİLİMİ TIRMANDIRMAZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna milli futbol takımının yeni forması için 'umutsuzluk dolu sanatsal eylem' nitelendirmesinde bulunmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ve Ukrayna milli takımlarının EURO 2020'de karşılaşmasının iki ülke arasındaki siyasi gerilimi tırmandırmayacağını söyledi.

Ukrayna'nın turnuvada giyeceği formanın Moskova'da tepkiyle karşılanmasının ardından gazeteciler, bugünkü basın toplantısında Peskov'a iki milli takımın karşılaşmasının gerilimi tırmandırıp tırmandırmayacağını sordu.

Peskov, "Hayır tırmandırmaz. Spor spordur. Ruslar ve Ukraynalılar arasında nefreti körükleyecek seviyenin üzerinde olmamız gerekir. Biz buna her zaman karşı çıktık. Aksine biz, iki akraba halk olduğumuza inanıyoruz. En azından bizim ülkemizde Ukraynalılar her zaman istenen misafir olmuştur" yanıtını verdi.

Peskov, Rusya'nın Ukrayna forması nedeniyle UEFA'ya başvuruda bulunup bulunmadığı konusundaysa "Herhangi bir başvuru olup olmadığını bilmiyorum. Bu, bizim yetkimizde değil şampiyonanın organizatörlerinin yetkisinde olan bir konu. Genel olarak FIFA ve UEFA, sporun politize edilmemesi için çok dikkatli davranıyor" ifadelerini kullandı.

UEFA: KURALLARA UYGUN

UEFA, konuya ilişkin bir açıklama yaparak Ukrayna formasının diğer tüm takımların forması gibi UEFA, tarafından ilgili kurallara uygun olarak onaylandığını belirtti.