Ukrayna ve Moldova, Avrupa'nın elektrik sistemiyle senkronize edildi.

Ukrayna ve Moldova, Avrupa elektrik şebekesine bağlandı

AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, Ukrayna ve Moldova'nın bugün Avrupa Kıta Elektrik Şebekesi'ne senkronize olduklarını açıkladı.

Bağlantının Ukrayna elektrik sistemini sabit tutacağına işaret eden Simson, bunun ülkedeki evleri sıcak, ışıkları da açık tutacağını belirtti.

AA'nın haberine göre Simson, senkronizasyonun AB-Ukrayna ilişkilerinde önemli bir aşama olduğu belirterek, Ukrayna'nın artık enerjide Avrupa'nın bir parçası olduğunu ifade etti.

Ukrayna'daki yetkililerin savaş sırasında enerji sistemlerini faal tutmak için kahramanca çaba gösterdiğini anımsatan Simson, "AB, Ukrayna'nın enerji sektörünü desteklemeye devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Simson, Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu enerjiyi tedarik etmek için ters doğalgaz akışını sürdüreceklerini belirtti.

VON DER LEYEN'DEN PAYLAŞIM

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Avrupa'nın Ukrayna ve Moldova ile ortak değerleri ve elektriği paylaştığını bildirdi.

Güç sistemlerini stabilize etmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan von der Leyen, Ukrayna ve Moldova elektrik şebekelerinin AB şebekesi ile senkronize edilmesini memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Ukrayna, elektrik şebekesinin AB bağlantısını gerçekleştirmek amacıyla izolasyon testlerini yaptığı gün, Rusya saldırı başlamıştı.